Att sälja bil privat – En guide för framgångsrik försäljning

När är det bäst att sälja bil privat? Det snabba svaret är: på våren! Ska du sälja en bil privat innan du köper en ny bil eller efteråt? I denna guide kommer vi att guida dig hur du bäst och snabbast säljer din bil privat. Vi kommer också presentera för- och nackdelar med att sälja bilen privat vs en bilhandlare. Vi ger inga specifika råd om vad du bör göra, eftersom valet beror på dina individuella behov och omständigheter.
Fördelarna med att sälja bilen privat kan vara betydande. Du kan få ett bättre pris genom att sälja bilen privat istället för att använda en bilfirma eller göra en inbytesaffär. Genom att sälja bilen direkt till en privatperson har du möjlighet att få bättre betalt för bilen.

Det finns också nackdelar att tänka på. Att sälja bilen privat kräver mer arbete och engagemang från din sida. Du måste förbereda bilen för försäljning, marknadsföra den och ordna visningar. Det kan vara tidskrävande, men kan alltså också leda till en mer lönsam affär.
Vid privatförsäljning finns det även en ökad risk för bedrägeri. Det är viktigt att vara vaksam och försiktig för att skydda dig själv mot eventuella bedrägeriförsök.

Flexibiliteten kring affärens genomförande kan vara mindre vid privatförsäljning. Du och köparen måste hitta en tidpunkt som passar båda parter och genomföra överlåtelsen. Det kan vara utmanande, särskilt om du behöver sälja bilen snabbt.
Oavsett om du säljer bilen till en privatperson eller en bilfirma, gäller köplagen för begagnade bilar. Köplagen ger både säljare och köpare rättigheter såväl som skyldigheter. Det är dock vanligt att privatpersoner har fler frågor efter köpet, då de kanske upptäcker fel i bilen i efterhand. Bilfirmor genomför nästan alltid ett noggrant konditionstest innan de köper bilen och därför är affären klar när du lämnat över nycklarna och får betalt.
Nu ska vi ta en djupdykning i stegen för att sälja bilen privat. Vi kommer att ge dig en steg-för-steg-guide för att navigera genom processen och maximera dina chanser till en framgångsrik och lönsam försäljning. Låt oss börja med en översikt av de olika stegen så du enkelt kan manövrera dit du befinner dig i processen.

Steg 1: Bestäm rätt värde för din bil inför privat försäljning
Steg 2: Planera inför visning och annonsering när du säljer bil privat
Steg 3: Så förbereder du bilen inför annonsering när du ska sälja bil privat
Steg 4: Så tar du bilder som ett proffs när du ska sälja bil privat
Steg 5: Skriv en lockande annonsbeskrivning
Steg 6: Lägga upp annonsen
Steg 7. Hantera intressenter och visa bilen
Steg 8. Hantera provkörning när du säljer bil privat
Steg 9: Tips vid förhandlingen när du säljer bil privat
Lycka till med försäljningen!

Steg 1: Bestäm rätt värde för din bil inför privat försäljning

När du säljer din bil privat finns det några viktiga saker att tänka på när du sätter ett försäljningspris. Det är viktigt att förstå skillnaden mellan att sälja som privatperson jämfört med att sälja som bilhandlare.
Som privatperson kan du inte erbjuda samma garantier och service som en bilhandlare kan. Det innebär att presumtiva köpare inte kan förvänta sig samma trygghet vid en privat försäljning. Därför kan du inte begära samma höga pris som en bilhandlare. Sen finns det absolut varianter på garantier som exempelvis Blocket erbjuder.

Det är också viktigt att komma ihåg att många köpare förväntar sig att kunna pruta på priset vid en bilaffär. Det innebär att det pris du sätter som utgångspunkt inte nödvändigtvis är det belopp du kommer att få i slutändan. Ha detta i åtanke när du bestämmer ditt försäljningspris.
För att få en uppfattning om vad din bil kan vara värd kan du använda värderingstjänster. Här på saljabil.se erbjuder vi en kostnadsfri värderingstjänst som görs av riktiga människor, du hittar den här. Genom att använda en sådan tjänst kan du få en grov uppskattning av värdet på din bil baserat på faktorer som ålder, miltal och skick. Detta ger dig en grundläggande idé om vad du kan förvänta dig att få betalt när du ska sälja bil privat.

Sen behöver du scanna av annonsplattformar såsom Blocket och Wayke. Genom att se på prisspannet för liknande bilar kan du få en bättre förståelse för marknadsvärdet och justera ditt försäljningspris därefter. Tänk då på att jämföra med bilar som har liknande miltal, ålder/årsmodell och utrustning som din bil har. Kolla även var i landet de bilarna befinner sig. Alla människor kan inte tänka sig att åka från Haparanda till Malmö för att köpa en bil, i synnerhet inte en lite billigare bil.

Notera sorteringsfunktionen på Blocket så du även jämför med de billigaste objekten på marknaden. Kontrollera även om de säljs av en privatperson eller bilfirma. Du kommer högst sannolikt inte kunna begära lika mycket betalt som en bilfirma gör när du säljer bilen privat.

När du har samlat in dessa uppgifter kan du använda dem som vägledning för att bestämma om det är värt att sälja din bil privat. Ta hänsyn till prutningsaspekten och överväg om det du kan få extra betalt motiverar att du tar på dig ansvaret och risken med en privat försäljning.
När du har fattat beslutet att fortsätta med en privat försäljning går du vidare till nästa steg i guiden!

Steg 2: Planera inför visning och annonsering när du säljer bil privat

När du har bestämt dig för att sälja din bil privat är det klokt att börja planera inför visningen och annonseringen. Det finns några viktiga saker att tänka på för att göra processen smidigare och öka dina chanser till en smidig försäljning.


Först och främst, se till att samla ihop alla papper och tillbehör som hör till bilen. Kontrollera att du har reservnyckeln och samla gärna båda nycklarna i en och samma knippa så du inte står där sen och letar när en köpare bestämt sig. Det är också viktigt att ha det senast utfärdade registreringsbeviset (gula delen) för att kunna göra ägarbytet senare. Om du inte kan hitta registreringsbeviset kan du beställa ett nytt gratis från Transportstyrelsen, vilket vanligtvis tar några dagar att få hem. För att göra ägarbytet smidigt och säkert rekommenderar vi att ladda ner Transportstyrelsens app, vilket är det bästa sättet att genomföra ägarbyte mellan två privatpersoner. För att lägga in bilen i appen, behöver du registreringsbeviset.

Om du har sommar- eller vinterhjul som förvarats på ett däckhotell eller hemma, se till att du vet var de finns och att de är tillgängliga för en köpare att titta på vid visning av bilen samt i presentabelt skick för att göra ett gott intryck. Kontrollera också om du har övriga tillbehör som insynsskydd, extra mattor, laddkablar, lasthållare, cykelhållare, nyckel för dragkrok etc. Se till att dessa tillbehör är tillgängliga inför försäljningen och i gott skick.
När du har samlat ihop allt detta har du redan gjort en hel del förberedelser inför nästa steg i att sälja bil privat. Genom att vara organiserad och ha allt på plats kommer du att vara väl förberedd inför visningar och annonsering.
Fortsätt nu till nästa steg i vår guide, där vi går igenom hur du förbereder bilen på bästa sätt inför annonsering.

Steg 3: Så förbereder du bilen inför annonsering när du ska sälja bil privat på Blocket

När du har bestämt dig för att sälja din bil privat är det dags att förbereda den inför annonsering och visning. Här är några viktiga punkter att ta hänsyn till:
För att öka förtroendet hos potentiella köpare kan du överväga att beställa en Carfaxrapport. Denna rapport ger köparna värdefull information om bilens historik, inklusive eventuella tidigare skador eller stölder. Genom att redan ha en Carfaxrapport tillgänglig och nämna det i din annons visar du på transparens och ger köparna extra trygghet i affären.

Ett konditionstest av bilen kan också öka köparnas förtroende när de köper från en privatperson. Många föredrar att köpa från bilfirmor eftersom de vet att bilarna har genomgått noggranna tester. Du kan överväga att boka ett konditionstest hos auktoriserade besiktningsfirmor som OPUS, Carspect eller Besikta. Genom att ha ett utfört konditionstest kan du visa potentiella köpare att du tar försäljningen på allvar och att bilen är i gott skick. Sen är det förstås en avvägning eftersom ett sådant test av en besiktningsfirma även är förenat med en kostnad (ca 750-1600 kr).

När det gäller att åtgärda eventuella fel på bilen innan du ska sälja bil privat finns det olika synpunkter. Vissa rekommenderar att du reparerar både mekaniska och estetiska fel för att maximera försäljningspriset. Men det kan vara en avvägning då kostnaden för reparation kan överstiga den ökade försäljningsvinsten. Det är också värt att notera att genom att sätta ett lägre pris på din bil kan du hamna högre upp i sökresultaten på plattformar som Blocket sälja bil. Många köpare sorterar efter pris och att vara några hundralappar billigare än konkurrenterna ökar dina chanser att bli uppmärksammad eftersom du då hamnar högre upp i sökresultaten.

Det du däremot bör åtgärda före försäljning är eventuella felindikatorer på instrumentpanelen, som t.ex. motorlampan eller andra varningslampor. Väldigt få privatpersoner är benägna att “chansköpa” en bil där varningslampor lyser. Kontrollera även spolarvätskenivån för att undvika att spolarvätskelampan lyser.

Kom ihåg att ge din bil en grundlig rengöring både in- och utvändigt innan du tar foton för annonseringen. Bilderna spelar ofta en avgörande roll när det kommer till köparens emotionella beslut. Så se till att bilen ser så bra ut som möjligt på bilderna för att locka intresserade köpare.

Antingen gör du denna in- och utvändiga tvätt själv, eller beställer du den via en rekonditioneringsfirma. Gör du det själv, var då extra noggrann med detaljer som en köpare lägger märke till såsom att torka av ytor invändigt, trösklar, pedaler etc.
Nästa steg i vår guide handlar om hur du tar bästa bilder på din bil samt vilka bilder du bör ha med.

Steg 4: Så tar du bilder som ett proffs när du ska sälja bil privat

Nu är det dags att fotografera din bil och skapa proffsiga annonsbilder som verkligen imponerar. Bilderna spelar en avgörande roll i att väcka intresse hos potentiella köpare, så det är viktigt att lägga ner lite extra tid och omsorg här. När det gäller kamera går det alldeles utmärkt att använda en kamera som finns i de senaste smartphone varianterna. Här är några tips för att få till riktigt bra bilder:

 1. Ta många bilder: Ta ett stort antal bilder från olika vinklar för att fånga bilens bästa sidor. Undvik att bara stå upp och ta bilder, utan testa olika perspektiv. Ett tips är att fotografera bilen snett framifrån, där bortre lamphuset bara precis syns.
 2. Skapa en ren bakgrund: Välj en bakgrund som inte är rörig eller plottrig, så att köparna tydligt kan se bilens konturer. Ljuset är också viktigt för att bilderna ska bli bra, så undvik mörka områden och försök att inte ta bilder i motljus. Fokusera på att lyfta fram själva bilen i bilderna.
 3. Betona unika detaljer: Ta närbilder på speciella detaljer som gör din bil unik. Det kan vara saker som panoramaglastaket, navigationssystemet, snygga fälgar eller döda-vinkel-varning. Komplettera även med bilder på serviceboken och båda nycklarna för att visa att allt är komplett. Om du har en extra hjuluppsättning, se till att ta bilder av den så att spekulanterna kan se vilka fälgar som ingår. Det är särskilt viktigt om din bil står på vinterhjul vid försäljning. Om bilen för närvarande har mindre attraktiva vinterhjulsfälgar men du har fina sommarfälgar, kan du ta ut två fälgar och placera dem framför vinterhjulen på bilen för att ta en bild från sidan. Det hjälper potentiella köpare att föreställa sig bilen med sommarfälgarna på.

Genom att följa dessa tips och efterlikna de bilder och förklaringar som visas kan du ta annonsbilder som verkligen sticker ut och lockar intresserade köpare.

Steg 5: Skriv en lockande annonsbeskrivning

Vad är det egentligen som fångar en köpares nyfikenhet och får den att klicka på just din annons? Självklart är bilden en stor del i vad som talar till våra känslor, men vi kan förstärka intrycket som bilderna ger genom att skriva en lockande text. När du skriver texten inne i själva annonsen är det viktigt att sätta på dig köparens glasögon och tänka på vilken information som skulle få just dig att bli nyfiken och vilja veta mer. Här kommer några tips du kan tänka på när du skriver: 

 • Skriv gärna annonstexten i exempelvis Microsoft Word så du får hjälp av ett rättstavningsprogram.
 • Ha en tydlig struktur. Prova dig fram med punktlistor eller numrerade listor för att framhäva nyckelpunkterna och göra det enklare för läsaren att ta till sig informationen. 
 • Dubbelkolla stavning och grammatik för att ge ett professionellt intryck. Även om du skriver i Word så kan vissa ord missas ändå. Undvik överdrivna påståenden eller förvrängningar av bilens skick, eftersom det kan minska förtroendet hos potentiella köpare.
 • Använd positiva och engagerande ord för att beskriva bilens egenskaper. Försök att locka intresse genom att fokusera på bilens fördelar och unika egenskaper.

  När det kommer till innehållet i annonsbeskrivningen ska det både locka köpare (inte bli tråkig fakta) och samtidigt ge dem tillräckligt med information om bilens skick, servicehistorik och utrustning för att de ska känna att de har koll. 

Här är våra tips för vad annonsen bör innehålla

1. En lockande rubrik när du ska sälja bil privat

Rubriken är det första som fångar potentiella köpares uppmärksamhet och syns i en lista där köparna ska välja att klicka på just din bil bland massvis av liknande objekt. Se till att din rubrik är kraftfull samtidigt som den framhäver bilens bästa egenskaper. Den ska innehålla bilmärke och modell, men lägg också till något som gör att potentiella köpare vill klicka på just din annons först. Har din bil mycket utrustning, kan du skapa den känslan direkt i rubriken “Volvo XC60 D4 Momentum Läder/Panorama/Navi” för att framhäva att den har utrustning som normalt inte ingår i utrustningspaketet. Har din bil rullat ovanligt få mil för sin ålder kan du skriva “Audi E-tron Proline /Navi/Vinterhjul – FÅ MIL!”. Var kreativ, det går att hitta alla möjliga vinklar. Och skulle det mot förmodan vara så att din bil har rullat längst av alla bilar, ha extremt lite utrustning, inte ha vinterhjul och vara i ett dåligt skick, ja då kommer du förmodligen ha kommit fram till att den ska vara billigast av alla någorlunda jämförbara objekt. För kom ihåg, pris säljer också.

2. Så beskriver du bilens skick

Starta beskrivningen med att nämna bilens övergripande skick. Var ärlig och beskriv eventuella defekter, lackskador eller andra kosmetiska problem. Om bilen är i utmärkt skick eller nyligen genomgått reparationer eller underhåll, framhäv det. Var saklig men vinklat positiv i din beskrivning. Vi vill inte trötta ut en läsare men en text som svävar ut för mycket.

3. Så förklarar du bilens servicehistorik

En välskött och regelbundet servad bil är attraktiv för köpare. Om du har dokumentation för bilens servicehistorik, framhäv detta i annonsbeskrivningen. Berätta om regelbundna serviceintervaller, utförda reparationer och eventuella utbytesdelar. Detta ger potentiella köpare förtroende för bilens skick och underhåll. Har någon service missats så kan du lika gärna skriva det i beskrivningen, hellre det än att ha lagt ner massor av tid på en presumtiv köpare som sedan känner sig lurad i slutet av affären. Beroende på ålder på bilen har det olika stor betydelse för hur god servicehistorik bilen har och om den varit servad hos märkesverkstad etc.

4. Den kompletta utrustningslistan för din bil

För att skapa en detaljerad beskrivning kan du använda olika källor för att hitta information om din bil som vi tipsat om tidigare. Exempel på detta är car.info där du kan få fram hur den tidigare annonsen på din bil såg ut (om din bil har legat ute på annons tidigare) men också ganska mycket olika information om din bil. Kontakta annars en bilfirma som säljer nya bilar av ditt märke. För vissa märken räcker det inte att det inte utan då måste du specifikt kontakta den bilfirma som sålde din bil ny. Det är helt klart värt att lägga tid på att få fram utrustningslistan för just din bil. Såtillvida att bilen inte är tämligen gammal. Ju äldre bil, desto mindre roll spelar utrustningen på den. När du sedan lägger till utrustningslistan, lägg upp den i punktform så att det blir överskådligt och tydligt för köparna vad som ingår. Lägg gärna de viktigaste tillvalen din bil har överst i listan så de blir enkla att hitta för ögat.
Nu har du förhoppningsvis knåpat ihop en riktigt vass annonsbeskrivning. Nästa steg är att lägga upp annonsen. 

Steg 6: Lägga upp annonsen

Då var det äntligen dags att lägga upp annonsen. Har du följt våra steg har du nu allt du behöver, du vet vilket pris du ska sätta, bilderna är tagna och redo att laddas upp och du har en färdig annonsbeskrivning du kan ladda in. Du har kanske redan koll på vilka marknadsplatser som du kan publicera bilannonser på. Blocket är överlägset störst och har absolut flest besökare. Wayke (relativt nystartad storsatsning ifrån märkeshandeln där man plöjt ner otroliga summor för att lyckas) erbjuder bra tekniska lösningar och sedan finns Facebook Marketplace. Det finns faktiskt en del som enbart annonserar på Facebook idag. Det är dock billigare bilar som annonseras, förmodligen för att annonserna är gratis.

 1. Ladda upp bilderna som du tagit i steg 4. Se till att välja den bästa bilden som förstabild, det är den som ska fånga uppmärksamheten hos köparna.
 2. Bestäm dig för om du ska lägga in telefonnummer eller ej. Visst erbjuder Blocket en lösning att det riktiga numret inte presenteras, men vill du verkligen att folk ska kontakta dig via telefon? Många väljer idag att enbart kunna bli kontaktade via Blockets meddelandefunktion då det är säkrast, man slipper oseriösa typer i hyfsat stor mån och du kan sålla bland svaren på ett översiktligt sätt.
 3. Uppdatera annonsen – ska man det? För att hålla annonsen aktuell och synlig kan det vara bra att uppdatera den någon gång. Ska du däremot justera priset kan det vara en fördel att skapa om annonsen för att slippa att det ska framgå att du sänkt priset på bilen. Det kan ge köpare en indikation om att du är redo att gå ner ännu mer i pris och de kan försöka pruta ännu ihärdigare.

Genom att följa dessa tips och göra din annons attraktiv och informativ kommer du öka chansen att hitta en potentiell köpare snabbt och smidigt.

Steg 7. Hantera intressenter och visa bilen

Om priset ligger hyfsat rätt bör det inte strömma in förfrågningar. Men det bör inte heller eka tomt i inkorgen. Vanligen kan du förvänta dig att bilfirmor hör av sig och lämnar bud på din bil, många skambud. En väldigt bra grej Blocket införde i slutet av 2022 är att de som skriver till dig måste verifiera sin identitet med hjälp av BankID. Det ger inte ett 100% skydd mot oärliga spekulanter, men det har sållat bort mycket av de mest oseriösa kontakterna när du ska sälja bil privat.
När förfrågningarna kommer är det viktigt att du bekräftar spekulanterna. De kommer ha många frågor och det är nu ditt jobb som säljare att besvara dem efter bästa förmåga.
Förbered dig genom att vara väl insatt i detaljerna och historiken kring din bil. Det är viktigt att kunna ge korrekta och detaljerade svar på köparnas frågor. Var redo att förklara bilens skick, servicehistorik och eventuella ändringar. Och var ärlig! Är det något de frågar om som du inte klarar av att ta reda på – säg då det. Det är värre att vräka ur sig en gissning som visar sig vara felaktig och skapa bekymmer längre fram. Genom att vara väl informerad och kunnig visar du köparna att du är seriös och att du tar försäljningen på allvar. Kom ihåg att Google är din vän. Men också de sidor vi rekommenderat tidigare i guiden såsom car.info och biluppgifter.se kan kanske hjälpa dig att besvara de frågor som spekulanten ställer.
Var redo att ta emot besök från potentiella köpare som vill se bilen personligen. Det kommer de vilja göra. Koordinera möten och visningar på ett säkert sätt och se till att du har tid att visa bilen vid tidpunkter som passar köparna. Var professionell och vänlig när du möter dem och svara på deras frågor på ett öppet och ärligt sätt. Kom ihåg att bilaffärer är något de flesta inte gör varje dag, så om du känner en viss nervositet är det normalt. Det gör troligen även köparen, även om alla parter gör sitt bästa för att försöka dölja det🙂.

Har du många förfrågningar på din annons, försäkra dig då om vilka spekulanter som är redo att betala det du begär utifrån att bilen är enligt beskrivet skick innan du bokar in ett personligt möte. Genom att endast boka in möte med dessa sparar du dig själv mycket tid. Boka möte med en i taget. När någon önskar provköra fastän du redan har en annan spekulant på kroken, försök hålla även dem varma genom att skriva något i stil med “Jag har redan en spekulant som kommer och tittar på bilen imorgon som sagt sig vara beredd att betala fullt pris, jag återkommer om det inte skulle bli affär”. Håll en vänlig och trivsam ton hela tiden.
Samtidigt är det viktigt att vara uppmärksam och följa din intuition. Om du får en obehaglig känsla eller misstänker att något inte står rätt till med en potentiell köpare, lita på din magkänsla. Du har rätt att tacka nej till affären om du inte känner dig bekväm eller om något verkar misstänkt.
Genom att vara tillgänglig, kunnig och skapa förtroende hos potentiella köpare ökar du dina chanser att framgångsrikt sälja din bil privat. Kom ihåg att vara professionell, samtidigt som du är medveten om din egen säkerhet. 


Steg 8. Hantera provkörning när du säljer bil privat

Nu har du bokat in en spekulant för att komma och titta och provköra bilen.
Det finns vissa saker att tänka på för att provkörningen ska bli en trygg och säker upplevelse för er båda. Här är några tips för att hantera provkörningen på ett säkert sätt:

 1. Var försiktig med dina personuppgifter: Innan du träffar köparen, se till att inte dela med dig av dina personuppgifter som personnummer. Det är bäst att hålla din privata information privat tills du känner dig bekväm med köparen och har fastställt deras seriösa intentioner.
 2. Hur bilen ska betalas: Fråga köparen innan han kommer om hur han har tänkt att betala bilen om det skulle bli affär. För bilar som kostar upp till 150 000 kr går det att använda swish för direktbetalning om man förvarnat sin bank att man vill överföra den summan. Annars har Blocket ett samarbete med Rocker som är en trygg betaltjänst att använda sig av. Det ger köparen fler möjligheter att betala och du som säljare vilar tryggt i att få betalt på plats. Det bästa är att ha gjort upp detta på förhand så det inte blir klydd eller att köparen tror att hen kan dyka upp med en påse kontanter…
 3. Välj en säker plats: Vissa önskar en neutral plats för provkörningen, som exempelvis ett lugnt bostadsområde eller en offentlig parkeringsplats där det finns andra människor i närheten och vissa önskar att ha provkörningen hemma. Undvik isolerade eller avlägsna platser. 
 4. Ta med någon du känner: Ha gärna en bekant eller familjemedlem med dig när spekulanten kommer, förmodligen kommer inte köparen heller att vara ensam, det kan vara skönt att känna att ni är två.
 5. Be om giltigt körkort: Innan du tillåter någon att provköra din bil, var noga med att be om att få se deras giltiga körkort. Detta hjälper dig att verifiera att personen är behörig att köra och har rätt behörighet. Fråga om du får ta en bild på hens körkort, det brukar inte vara några problem. Anledningen till detta är att vara säker på att fordonet framförs av någon som har rätt att köra bil, hänvisa till att försäkringen annars inte gäller.
 6. Följ med på provkörningen: Även om de allra flesta inte kommer göra det, så överväg för din trygghet och bilens säkerhet, att följa med på provkörningen. Detta ger dig möjlighet att svara på eventuella frågor under turen och se till att köparen behandlar din bil på ett ansvarsfullt sätt. Var inte heller rädd att under provkörningen säga till köparen att sakta ned eller stanna bilen så ni kan byta om du upplever obehag i hur hen kör bilen.
 7. Under provkörningen (om du följer med): Var vänlig, öppen och professionell. Svara på köparens frågor och ge dem tillräckligt med tid att bekanta sig med bilen. Undvik att vara för påstridig eller påverkande, men stå redo att ge råd eller vägledning vid behov.
 8. Var försiktig med betalningsinformation: Under provkörningen, undvik att diskutera betalningsdetaljer. Fokusera istället på själva provkörningen och besvara eventuella frågor köparen kan ha om bilens prestanda och skick.
 9. Var vaksam och lita på din intuition: Lita alltid på din magkänsla. Om något känns misstänkt eller obehagligt, avbryt provkörningen och gå vidare. Din säkerhet och trygghet går alltid före en bilaffär.
 10. Om bilen stjäls: om köparen skulle visa sig vara oärlig och stjäla bilen i samband med provkörningen som du frivilligt lämnat bort nycklarna till, får du dessvärre ingen ersättning från ditt försäkringsbolag.

Genom att följa dessa tips och vara försiktig under provkörningen, kan du hantera processen på ett säkert sätt när du säljer din bil privat. Kom ihåg att respektera både din egen säkerhet och köparens integritet.

Steg 9: Tips vid förhandlingen när du säljer bil privat

När du har hittat en potentiell köpare och diskussionen har gått bra, är det dags att förhandla om priset och säkerställa att du och köparen kommer överens. Här är några tips och riktlinjer för att hantera förhandlingen på ett smidigt sätt:

 1. Förbered dig: Innan du inleder förhandlingen är det viktigt att ha en tydlig bild av bilens marknadsvärde och dess skick. Därför har du förhoppningsvis redan gjort din research ordentligt under steg 1 och har koll på liknande bilar till salu på marknaden och jämfört priser. Ta även hänsyn till bilens eventuella skador eller brister. Genom att vara väl förberedd kommer du att kunna föra en mer informerad diskussion och stå starkare i förhandlingen.
 2. Bestäm din minimigräns: Innan du börjar förhandla är det viktigt att sätta en smärtgräns för det pris du är villig att acceptera. Detta är det lägsta belopp du är beredd att sälja bilen för. Ha i åtanke att det är vanligt att pruta och att du kanske inte får det exakta begärda priset. Genom att ha en minimigräns skyddar du dig själv från att gå med på ett oacceptabelt lågt försäljningspris. 

3. Inled förhandlingen: När du och köparen träffas för att diskutera priset är det viktigt att skapa en positiv och öppen dialog. Pruta inte med dig själv. Vissa säljare är lite obekväma med en eventuell tystnad eller att det räcker att köparen frågar vad man skulle ha för bilen så svarar man omgående “jag har den ute för 112 000 kr men kan tänka mig att släppa den på 107 000 kr”. Låt istället köparen arbeta för att lyckas med sin prutning. Oftast när en köpare väl börjat prata pris har de bestämt sig för att köpa bilen. Sen är det förstås kutym att försöka pruta som köpare. Uttryck dina förväntningar och motivera varför du anser att bilen är värd det begärda priset. Lyssna också noga på köparens synpunkter och eventuella anmärkningar. Det kan vara befogat med en prisreducering för saker som kanske missats eller som köparen har en vettig poäng med. Men låt köparen kämpa för varje krona. Om ni fastnar i två olika belopp går det ofta att lösa genom att du föreslår att ni “möts i mitten så är båda lika missnöjda eller nöjda”. Genom att visa respekt och vara lyhörd kan ni båda känna er mer bekväma och öka chanserna för en framgångsrik överenskommelse.

4. Använd förhandlingsstrategier: För att underlätta förhandlingen kan du använda olika strategier. Här är några exempel:

5. Ha realistiska förväntningar: När du förhandlar priset är det viktigt att vara realistisk och ha rimliga förväntningar. Det kan hända att du inte når ditt ursprungliga målpris, men så länge du når en nivå som är acceptabel för dig är det en framgångsrik förhandling. Kom ihåg att du kan ha andra fördelar genom att sälja privat, som att undvika mellanhänder och få en bättre slutsumma än vid ett inbyte hos en bilhandlare.

Steg 9: Kontrakt, betalning och ägarbyte när du säljer bil privat

Nu när ni har kommit överens om priset och villkoren för försäljningen är det viktigt att hantera kontraktet, betalningen och ägarbytet på ett korrekt sätt. Här är några viktiga punkter att tänka på:

 1. Kontraktsmall: Vi rekommenderar att ni använder en färdig kontraktsmall för att säkerställa att alla viktiga detaljer finns med och att avtalet blir juridiskt bindande. Försäkringsbolaget If erbjuder en kontraktsmall, och Blocket har också en kostnadsfri kontraktsmall tillgänglig där ni kan signera med hjälp av BankID. Genom att använda en färdig kontraktsmall minimerar ni risken för missförstånd och tvister.
 2. Betalning: Det är fördelaktigt om ni redan har diskuterat betalsättet innan köparen kommer och tittar på bilen, som vi tidigare nämnde i steg 8. Om ni har kommit överens om betalsättet på förhand, är det enklare att genomföra betalningen när affären görs. Vi rekommenderar att använda Rocker via Blocket eller Swish som betalsätt. Genom dessa två betalningsalternativ får du pengarna omgående och även köparen kan känna sig trygg.
 3. Ägarbyte: Om du har följt vårt tidigare råd och registrerat bilen i Transportstyrelsens app, blir ägarbytet en smidig process. Det är bara att fylla i dina och köparens körkortsuppgifter enligt den steg-för-steg-guide som Transportstyrelsen tillhandahåller. Genom att använda appen kan du enkelt genomföra ägarbytet samtidigt som ni genomför betalningen. På så sätt blir hela affären avslutad på ett snabbt och smidigt sätt

Genom att följa dessa riktlinjer för kontrakt, betalning och ägarbyte kan ni säkerställa en trygg och smidig avslutning på försäljningen av din bil. Kom ihåg att använda en kontraktsmall för att tydligt dokumentera alla överenskommelser och att använda säkra betalningsmetoder för att undvika risker. Genom att ha följt alla steg i vår guide kan du känna dig säker och nöjd med att ha sålt din bil privat.

Lycka till med försäljningen!

Att sälja din bil privat kan vara fördelaktigt och du kan få mer betalt än via en traditionell bilfirma. Men det kräver också en hel del arbete och det finns såklart en viss risk att bli lurad. Genom noggrann planering och hårt arbete kan du dock maximera försäljningspriset och minimera riskerna. 
För att få ut så mycket pengar som möjligt när du säljer bilen privat, bör du se till att ha alla dokument i ordning. Följ stegen i vår guide för att inte missa något och få en så enkel resa som möjligt. Ta professionella och lockande bilder för din annons och skriv en engagerande text som verkligen säljer bilen. Prissättningen spelar såklart en stor roll – du vill locka potentiella köpare samtidigt som du får ut så mycket som möjligt.
För att sälja bilen snabbt är det viktigt att vara tillgänglig och aktiv. Enda gången en bil säljer sig själv är när man sätter ett för lågt pris. Var beredd på att potentiella köpare vill komma och titta på bilen, även under din fritid. Förvänta dig frågor och vara beredd på att förhandla enligt våra tips.
För att undvika att bli lurad när du säljer bilen privat är det viktigt att vara försiktig, du kan läsa mer om de vanligaste misstagen folk gör när de ska sälja sin bil här. Följ våra steg kring säker betalning och hur du gör ägarbytet digitalt. Vi påminner om att inte lämna ut bilnycklarna vid provkörning hur som helst.
Vi hoppas att du har uppskattat vår kompletta guide för hur du säljer din bil privat på ett tryggt och smart sätt för att få så bra betalt som det bara går. Lycka till med försäljningen!

Känns det krångligt?

Om du tycker det känns övermäktigt att sälja bilen privat efter att ha läst hela guiden är du såklart välkommen att kolla vad vi kan ge för din bil. Det ena behöver inte utesluta det andra.

Efter att du kontrollerat vad du kan lägga ut bilen för privat kanske du känner att det skiljer så pass lite mot vad de bästa handlarna kan erbjuda för din bil att du inte tycker det är värt mödan du behöver lägga ner för att sälja privat. Vill du inte ha ett bud kan du såklart få en kostnadsfri värdering av din bil av oss.

Mer att läsa

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår sajt, visa personliga annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på “Tillåt alla cookies” samtycker du till vår användning av cookies.