Du har massor av alternativ när du säljer din bil. Du kan göra ett traditionellt inbyte hos bilhandlaren där du köper din nya bil. Du kan sälja den privat själv på exempelvis Blocket, via en förmedlingstjänst, någon typ av auktionstjänst eller varför inte här.
Det du behöver bestämma dig för är hur mycket tid och kraft du vill lägga ner på din försäljning. Ofta får du mest för din bil om du säljer den privat, men en bilfirma kan kännas säkrare.
I denna artikeln går vi igenom de vanligaste misstagen människor gör när de ska sälja sin bil.
De vet inte vad deras bil är värd
Många som ska sälja sin bil vet faktiskt inte vad den är värd. Lyckligtvis finns det olika sätt att ta reda på det. Det finns gratis värderingstjänster online med robotar som förenklat ser över vad slutpriser och aktuella annonser ligger ute för och gör ett estimat beroende på det miltalet du pluggat in. Medan dessa tjänster kanske ger dig en fingervisning är det också bra att själv scanna av marknaden på Blocket, Wayke eller Bytbil. Kom ihåg att sortera och jämföra med bilar som har ungefär samma miltal och utrustning som din bil samt att se över vad privatpersoners bilar ligger ute för eftersom du inte kan lämna garanti vilket bilfirmorna gör. Kom ihåg att priserna som bilarna ligger ute för är annonspriser och inte nödvändigtvis försäljningspriser.
Med detta sagt finns det faktiskt ytterligare ett sätt. Här kan du få en professionell manuell värdering av en bilvärderare.
De prissätter bilen med hjärtat, istället för hjärnan
Du har kanske ägt din pärla länge och ni har rest och upptäckt mycket tillsammans. Dessvärre delar inte presumtiva köpare de erfarenheterna vilket gör att de mest kommer se din bil som ett av alla andra alternativ de har. Bilhandlare får ofta höra saker som “jag har alltid tagit väldigt bra hand om min bil”, “jag har alltid haft den i varmgarage”, “jag har lackskyddsbehandlat den” etc. Men många gånger ger det tyvärr inte mer betalt för bilen. Förstå mig rätt, det är självklart jättebra att ta hand om sin bil, för då undviker du kostnader för reparationer av lackskador etc. Men en bil som presterar lika bra i en test och inte är lackskadad, då spelar det ingen roll om den har lackbehandlingar, stått i varmgarage eller aldrig maskintvättats. Den är lika mycket värd som den andra som har lite tvättrepor, stått ute i regnet och aldrig sett en schampoflaska.
De har ingen tanke bakom priset de sätter
När du sätter priset på din bil får du fundera över vad du behöver. Behöver du få sålt bilen fort, behöver du sannolikt sätta ett lägre pris än övriga för att skapa det intresset som krävs. Du vill inte vill riskera att stå kvar med den gamla bilen när du hämtar den nya. Men sätter du priset för lågt, då tror köpare att det är något fel på bilen, att den varit krockad eller att något annat är fel. Bilhistorik kan du se med hjälp av Carfax exempelvis.
Har du ingen brådska, ja då kan det vara en bättre idé att sätta ett lite högre pris och få ut lite mer pengar vid försäljningen.
Du behöver också på förhand bestämma dig för hur du ska bemöta eventuella bud. Hur lågt är du beredd att gå/sälja bilen för? Hur ska du kontra buden? Såtillvida att du har tid att förhandla med köparna.
De reparerar bilen innan de säljer den
Många tänker att de behöver reparera eventuella skador på sin bil innan de säljer den. Det är ett generalfel. Istället, var transparent med vilka skador som finns, så bygger du ett förtroende med köparen och vissa av skadorna eller felen på bilen kanske hen kan leva med?
En bilfirma reparerar felen billigare än vad en privatperson gör och vissa privatpersoner kan reparera felen själva.
Använd en del av de pengarna som du skulle lagt på att reparera bilen till att rabattera bilen istället, så gör du säkerligen en bättre affär.
De ser inte över alla alternativ för att sälja sin bil
Innan du säljer din bil är det klokt att se över dina alternativ. Börja med att göra en egen analys på exempelvis Blocket enligt punkt 1. Kolla sedan med din lokala bilhandlare vad de ger i inbyte för din bil. Kolla sedan med någon annan aktör såsom Säljabil, för att se vad de kan erbjuda för bilen. På så vis har du flera alternativ att välja mellan och få ställa det mot hur enkla eller tidsödande de är.
De har inte koll på eller samlat ihop sina servicehandlingar för bilen
För vissa kan det låta självklart, men för andra är det inte. Du bör samla ihop din service och reparationshistorik för din bil då den är intressant för många köpare att ta del av. Har du redan förberett och kanske tom scannat in den så är det enkelt att skicka över när dina intressenter frågar efter den.
De tvättar och städar inte bilen före visning
Ja, tyvärr ligger det inte i allas natur att tvätta eller städa sin bil när någon kommer för att titta på den. Vissa tvättar den endast inför säljbilderna men använder den sedan löpande och så är den smutsig när presumtiva köpare kommer för att kolla. Det är också väldigt vanligt att man åker till teststationer och visar upp en smutsig bil. Det är intrycket som räknas, och första intrycket är viktigt, precis som när två människor möts, gör vi en första bedömning som sedan är svår att ändra på. Det säger också något om hur noggrann du är med din bil.
Det behöver inte vara en minutiös rekonditionering, men det är ju bra om det ligger en halvår gammal Big-Mac under passagerarsätet…
De annonserar med usla foton
Du behöver inte ha ett fotointresse för att göra en bra bilannons idag. Det räcker att du har en smarttelefon med en hyfsad kamera så är du hemma. Det mesta ligger i vinklar. Kolla på en företagsannons på bilar. En bild snett framifrån där du får med ena strålkastaren, en från sidan och en bakifrån. Sedan interiört tar du en ifrån baksätet där du får med lite av förarsätets nackstöd för att få en bra översikt samt sätena. Vips så är du klar. Fota eventuella detaljer som sticker ut på just din bil som dragkroken, navigationen, takluckan, fälgar eller vinterhjul.
De ljuger eller vrider på sanningen om bilens historik, skick eller dylikt
Håll dig till sanningen. Tänk på att det finns inget som i realiteten heter att du säljer en bil i befintligt skick. Utan lagen hänvisar mycket till vad man som privat konsument kan förvänta sig vid bilköpet utefter ålder och mil. Därför är det bättre att du är ärlig från början med det du vet om bilen. Med hjälp av Carfax och andra aktörer har köpare också mycket mer koll på bilhistorik än förr i tiden.
De tar sig inte tid att skriva en ordentlig annonstext
Ta dig tid att skriva annonstexten ordentligt. Det är din chans att sälja in just din bil. Vilka fördelar finns med bilen? Har den nya eller bra däck? Nya bromsar? Finns det garantier kvar i från tillverkaren? Har du bytt saker på bilen? Tänk på att en köpare lätt viftar bort att du lagt pengar på bilen med “ja, annars hade vi behövt dra av för om det inte fungerade”, men de uppskattar att du lagt pengar på bilen nyligen.
De återkopplar inte tillräckligt snabbt
När du bestämt dig för att köpa något säger dina impulser till dig att du vill ha det så fort som möjligt. Som säljare behöver du därför svara snabbt på frågor som dina köpare har för att de inte ska släppa den emotionella koppling de börjat bygga upp mellan sig och din annonserade bil. Svarar du snabbt på frågor och bekräftar deras intresse ökar chansen för att de kommer välja just din bil.
De förhandlar inte, utan accepterar första budet
Förbered dig på att dina spekulanter kommer vilja förhandla om priset på bilen. accepterar du priset för snabbt, kan köparen börja misstänka att något är fel på bilen. Som generell regel kan du förbereda dig på att köparen inte kan sänka sitt bud mer än sitt första bud och du som säljare kommer inte kunna höja ditt motbud mer än ditt första bud. Många förhandlingar brukar landa någonstans i mitten.
De förväntar sig inte att människor kan försöka lura sig till ett bättre pris
Det finns köpare som kontaktar dig och allt verkar super, tills de kommer för att titta på bilen. Då blir situationen plötsligt obekväm, de trycker ner priset och försöker få dig att känna dig osäker på dig själv eller bilen. Försök att alltid ha med dig en vän, eller familjemedlem när någon kommer och ska titta på bilen för att undvika obehagliga situationer. Det kan också handla om att en köpare drar någon snyfthistoria för att försöka få dig att få dåligt samvete och på så vis tycka synd om köparen.
De ger upp nära slutet
Det händer ibland att ni är överens om allt. Ni har förhandlat om priset och det enda som återstår är – betalning. Då är det plötsligt problem med att swish hela beloppet eller att “just det, jag betala ju dagisavgiften så jag saknar de sista 2000 kronorna på kontot, funkar det ändå?”. Nej! Det är förmodligen köparens plan från första början att försöka få till prissänkningen precis här i slutet. När du mentalt har sålt bilen till köparen redan. Men stå på dig, neka affären och hitta en annan köpare om dom inte får fram den summa ni kommit överens om.
De hänvisar till erbjudande som inte finns
Det kan kännas som ett enkelt sätt att säga att “jag har en annan köpare som är beredd att köpa bilen för utpris”. Men om du inte verkligen har det, säg då inte det. Om din strategi inte fungerar riskerar du kanske att tappa din bästa köpare. Försök istället att känna in köparen, bekräfta att det finns intresse från fler håll men ge inga tydliga detaljer och måla in dig i ett hörn. Vi människor är duktiga på att upptäcka små lögner och misstänker vi att någon ljuger om en sak, kanske de ljuger om fler?
De låter presumtiva köpare provköra bilen själva
Det kan kännas svårt att säga att du vill följa med i bilen när din spekulant vill provköra. Men det finns många säljare som önskar att de hade gjort det. Tänk på när du åker med att du förmodligen känner till omgivningen bäst och att det är din bil. Du kan alltså bestämma vart provkörningen skall köras. Se dock till att de får möjlighet att känna på bilen i högre hastighet också (inom hastighetsbegränsning). Acceptera inte att de pressar bilen och inte heller att de kör så att du känner ett obehag. Får du en dålig magkänsla redan när du träffar spekulanten, neka då provkörning. Om du ändå bestämmer dig för att låta spekulanten provköra själv, ta ett foto på hens körkort först.
De raderar inte sin personliga data från bilen
Idag sparar bilar all möjlig information. Har bilen navigation sparas de olika platser du besök och när du besökt dom. Vissa bilar har en koppling på ditt googlekonto exempelvis. Var noga med att fabriksåterställa bilen innan du släpper iväg den. Det gäller inte enbart när du säljer bilen privat. Många bilfirmor är dåliga på att radera personlig information från den tidigare ägaren för bilar de bytt in och har ute till försäljning trots att det är ett brott mot GDPR.
De kontrollerar inte köparen
Om en affär känns för bra för att vara sann, är den oftast det. Har det gått väldigt lätt (och fort) – stanna upp och reflektera. Ställ frågor till köparen. Hur de ska betala, kontrollera ditt konto även om du ser en swish (idag finns det tom appar som kan fejka stjärnorna som tindrar när du drar fingret på skärmen efter en swish för att visa att det inte är en print screen). Googla köparen, gör en liten bakgrundskoll. det finns tjänster där du kan kolla om vederbörande är dömd för brott, eller om det framkommer andra olyckliga fakta när du googlar.
De läser inte kontraktet
Förbered dig inför försäljningen genom att ta fram en bra kontraktsmall som ni kan signera gemensamt. Det finns flera gratis kontraktsmall för bil på nätet. Exempelvis har försäkringsbolaget If en här och blocket har en du kan hitta här.
Låt inte köparen fixa kontraktet, om du ändå bestämmer dig för det – läs igenom det noga och kolla så att uppgifterna stämmer med det som ni kommit överens om.
De har inte koll på hur ägarbytet görs bäst
Först och främst, lägg till din bil på “Mina fordon” i transportstyrelsens app. Här hittar du en komplett beskrivning hur det går till. Gör sedan ägarbytet via den, då får du och köpare bekräftelsen direkt. Om ni ändå vill göra det genom att fylla i den gula delen, lägg då den ifyllda gula delen med frimärke på posten tillsammans. Om köparen får den i sin hand, kan hen i praktiken fortsätta att köra bilen medan du fortsätter att stå som ägare och på så vis vara skyldig att fortsätta att betala skatt och din försäkring avbryts inte som den annars skulle gjort vid ägarbytet.
Lycka till med din bilförsäljning
Förhoppningsvis gör inte du något av misstagen ovan efter att ha läst om dem. Eller så känner du förhoppningsvis igen misstaget om du gör det…
Vill du hellre få ett bud ifrån Säljabil som tar tar fram det bästa budet i från massor av olika bilfirmor? Oavsett är mitt slutråd att vara påläst, förberedd, försiktig och försök ha med dig en bekant när du träffar dina köpare. Lycka till!