Värdera din bil professionellt

Går du i säljtankar och undrar vad din bil kan vara värd? Låt oss värdera din bil professionellt – helt gratis.

Värdera din bil gratis

Vill du värdera din bil? Vi kan hjälpa dig! Kostnadsfritt ger vi dig en uppskattning av vad du kan förväntas få för din bil. 

Är du nöjd med värderingen går det naturligtvis bra att även sälja din bil till oss.

Notera att värderingen är en uppskattning av vad du kan tänkas få för din bil, inte ett skarpt bud.

Värdera din bil

Vi försöker återkomma så snabbt vi kan med en uppskattad värdering. Notera att det inte är ett bud på bilen. Du förbinder dig inte till något genom att ställa en förfrågan men godkänner vår integritetspolicy.

Värdera bilen enkelt online

Många ställer sig frågan inför ett bilköp “vad är min bil värd?” eller “vad kan jag få för min bil i inbyte?” och det är klokt att vara påläst så man inte släpper den för ett underpris. Eftersom vi gärna vill undvika just det har vi på Säljabil bestämt oss för att hjälpa ännu fler att värdera sin bil.

3 vanligaste misstagen vid värdering av sin bil

De vanligaste misstagen vi upplever att många gör när de försöker ta reda på värdet av sin bil är följande:

1. Förlitar sig på automatiserade värderingstjänster

När man påbörjar processen för att värdera sin bil är det enkelt att slå bilen i någon av alla automatiserade värderingstjänster som finns. Bilpriser, Wayke, Blocket osv. Det som är viktigt är att tyda vad de egentligen berättar. Ibland visar de en uppskattning av försäljning från privatperson till privatperson, ibland från privatperson till bilfirma och ibland från bilhandlare till privatperson.

Det är dessvärre inte alltid så att en automatiserad värderingstjänst berättar vad det är för belopp den tagit fram, är det privatperson till privatperson eller inpris till en traditionell bilhandlare? Det kan göra att förväntansbilden för dig när du ska byta in eller annonsera bilen privat blir fel.

Det andra problemet med automatiserade värderingstjänster är att de endast tittar på marknaden och statistik för tidigare försäljningar. Hur ser marknadsläget ut framåt? Är räntorna stigande? Är det god tillgång på nya bilar etc. Finns det tillräckligt underlag för att beloppet skall vara tillförlitligt?

Generellt är det svårare att värdera ovanliga bilar i förhållande till de vanligaste.

2. Anger fel eller otillräcklig information om bilen

Utan rätt information om bilens utrustning så kan estimerade värdet skilja markant. En bra bilvärdering kräver korrekt underlag. Har bilen rullat under eller strax över 10 000 mil kan ha en psykologiskt stor skillnad för en köpare som anger det som begränsning när de sonderar marknaden efter ny bil.

3. Jämför med alla annonsörer vid värdering av bil

En annan del som kan bli tokig när man värderar sin bil är att man går ut och tittar på Blocket vad liknande bilar ligger ute för och tänker att man kan annonsera för ungefär samma pengar. Det kan vara så, men tänk på att sortera bort annonser från bilhandlare. Tänk även på att sortera på billigast för att se vad liknande bilar börjar läggas ut för.

 

10 saker som påverkar bilens värde

Bilmodell påverkar bilens värdering

Vilken bilmodell som du ska sälja har stor påverkan på värdet. Vissa bilmodeller håller andrahandsvärdet mycket bättre än andra.

 

Miltal påverkar bilens värdering

Hur långt en bil rullat, är tillsammans med årsmodell och modell på bilen, de tre parametrar som påverkar bilens värde mest. En bil som rullat mycket har fått utstå mycket slitage på olika delar i bilen vilket ökar risken för att dessa behöver bytas ut. Alltifrån kamrem, bromsar och motor etc. är delar som slits. Även ett batteri slits, så även elbilar påverkas. Men en elbil har inte lika stort behov av underhåll som en fossildriven bil. 

 

Årsmodell påverkar bilens värdering

Desto nyare en bil är, desto mer påverkar årsmodellen bilens värde. En sak att vara uppmärksam på är ifall bilmodellen fått facelift eller det släppts en uppdaterad bil för den aktuella årsmodellen. Det kan påverka priset och vara en stor faktor för bilens värde.

 

Utrustning påverkar bilens värdering

Bilens utrustning påverkar bilens värde. Är det en impopulär färg kan det göra bilen mer svårsåld och därmed är det svårare att få bra betalt för bilen. Andra saker som påverkar är kombinationer av inredning och exteriör lack. Vissa hävdar att det alltid är en dum idé att välja stora sportiga fälgar. Det är emellertid fel. Det kan beroende på bilmodell snarare vara en stor nackdel om bilen är “sniket” utrustad. Det ska alltså vara en god avvägning på utrustning i förhållande till bilmodell om du är ute efter ett bra andrahandsvärde. Alla elbilar som säljs är automat (Toyota håller på att utveckla en med manuell låda) och det finns endast någon hybrid ifrån Honda med manuell låda. Men automatlådor har ökat i popularitet även före elbilar och hybriders ankomst. Till alla bilmodeller (framförallt större) påverkar det värdet negativt om bilen inte har automatlåda. Det är mestadels föräldrar till ungdomar som övningskör som fortfarande efterfrågar denna kombination.

Populära färger i fallande skala: svart, silver/grå nyanser, vitt, blå. 

Mindre populära: vinröd, brun, ljusare grön, gul, ovanligt skarpa färger

Exempel på utrustning som kan påverka din bils värde positivt: dragkrok, skinnklädsel, högre utrustningspaket, taklucka/panoramatak, navigation, vinterhjul.

Generellt påverkar utrustningsnivå mindre desto äldre bilen är.

 

Servicehistorik påverkar bilens värdering

Desto nyare en bil är desto viktigare är servicehistoriken. De första 6-7 åren är det en fördel att ha stämpel från auktoriserad märkeshandlare. Men det räcker med stämpel från en känd auktoriserad verkstad egentligen från ca år 4 utan att det påverkar bilens värde negativt är vår erfarenhet. Det kan skilja något mellan olika märken. Efterhand som bilen blir äldre är det mindre viktigt var bilen blivit servad, men det är fortfarande viktigt att det dokumenteras.

 

Marknadsklimat påverkar bilens värdering

Utbud och efterfrågan på marknaden påverkar definitivt värdet på din bil. Komponent- och halvledarbrist har de senare åren lett till att det kommer ut färre nya bilar på marknaden. Det har gjort att efterfrågan på begagnade bilar har ökat och därmed högre priser. Sommaren 2022 såg vi höjda räntor till följd av en ökad inflation, det har pressat ner begagnatpriserna till viss del. Det kan göra stor skillnad när i tiden och när på året som du säljer din bil. Cykliskt har många bilfirmor större bilbrist direkt efter den stora sommarförsäljningen och är ofta beredda att betala bättre för din bil då. Generellt är bästa perioden att sälja sin bil maj-september.

 

Skicket påverkar bilens värdering

Tar du hand om din bil, kan du säkerligen räkna med mer betalt. Både privatpersoner och bilfirmor upptäcker repor och annat slitage. Fläckar i säten och en ostädad bil ger också ett sämre intryck.

 

Om bilen är svensksåld påverkar värderingen

I många länder påverkar det inte särskilt mycket om bilen är importerad ifrån ett annat land eller ej. Det har dock en stor påverkan på bilens värde på svenska marknaden. Uppemot 20% prispåverkan har det på många modeller. Det finns undantag som att vissa tyska bilmärken kan vara importerade från mer kända renommerade importörer. Svensksålda motsvarigheter är dock fortfarande värda mer. 

Bakgrunden till att många aktar sig för importerade bilar är att det förekommit bedrägerier i form av att företag importerat krockskadade utdömda bilar från ett land exempelvis USA, reparerat det i ett andra land och sedan exporterat bilen till ett tredje land, exempelvis Sverige. Man har sedan “fejkat” historiken och serviceboken för bilen. Då kör köparen runt med en bil som kan ha vitala säkerhetsbrister och där det kan uppkomma mycket reparationer.

 

Om bilen varit stulen påverkar värderingen

Har en bil någon gång polisanmälts stulen under sin livstid så märks dessvärre bilen i olika system och det går inte att ta bort den historiken, även om polisanmälan dragits tillbaka. Det gör att köpare är mer restriktiva till en sådan bil, även om bilen inte ens har varit stulen på riktigt.

 

Om bilen varit krockad eller haft många ägare påverkar värderingen

Bilens historik såsom om den tidigare varit krockskadad eller hur många tidigare ägare den haft spelar också roll för bilens värde.

Vad kontrollerar en testare vid en bilvärdering?

På samma vis som om du lämnar din bil hos en bilhandlare så kontrolleras växellåda, motor, hjul, bromsar, vindruta samt plåt- och lackskador. 

Kontrollen utförs av en oberoende besiktningsstation och inte någon bilfirma. Du kan därför känna dig trygg i att kontrollen av din bil görs på ett korrekt sätt.

Frågor och svar för värdering av bil

Det är inte en robot som tar fram värderingen åt dig som på de flesta andra sajter – utan en riktig människa. En säkrare onlinevärdering är nog svårt att få.

Vi tittar på en rad olika saker, som bilens historik, mätarställning och kontrollerar det mot historiska försäljningspriser samt aktuella annonser ute på marknaden.

Ingenting, den är helt gratis.

Oftast inom ett par timmar. Men beroende på tid på dygnet för din förfrågan, belastning för våra värderare etc. så kan det dröja längre. Vi gör vårt bästa för att svara dig så snart vi kan.

Det är en verklig människa som värderar din bil genom att gå igenom alla de faktorer som du kan läsa om på sidan. Samtidigt ska vi komma ihåg att en värdering och ett verkligt värde också kan avvika. Men vi gör värderingen så precis som vi bara kan. I normala fall diffar inte värderingen mer än +/- 5000kr mot verkligt utfall. Skiljer den mer än så får du gärna fråga oss varför den gjorde det så ska vi göra vårt bästa för att svara dig.

Vi tjänar ju ingenting på det. Därför är vår illa bevarade hemlighet att vi hoppas att du ska bli nöjd med värderingen och oss och på så vis kanske använda oss den dagen du bestämt dig för att sälja bilen.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår sajt, visa personliga annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på “Tillåt alla cookies” samtycker du till vår användning av cookies.