Leasa elbil privat – är det en god affär?

Valet mellan att köpa eller leasa elbil privat kan vara komplicerat. Fördelarna och nackdelarna med att ingå ett långt hyresavtal för den elektrifierade bilen måste jämföras med att äga fordonet själv. Läs vidare för att ta reda på allt du behöver veta om att leasa elbil privat i vår stora guide.

Leasa elbil vs köpa elbil

När du ska skaffa en ny elektrisk bil kan du välja mellan att ingå ett leasingavtal eller att köpa den. När du leasar ingår du ett längre hyresavtal med din bilhandlare.

Med andra ord äger du alltså inte bilen, men du har juridisk rätt att använda den. Det är bekvämt på många sätt, bland annat behöver du inte tänka på service och oroa dig för värdeminskningen.

Men om du kör långt kan det vara bättre att köpa en elbil. Problemet som många upplever, inte minst efter att Klimatbonusen drogs tillbaka, är att de inte har råd att köpa en ny elbil.

Det kan lösas med ett billån. Men om du är obekväm med att ta ett lån för att inneha en elbil kan ett leasingavtal vara ett alternativ. 

Billigaste privatleasing av elbil just nu – komplett lista över aktuella kampanjer

Här nedan listas de billigaste elbilarnas leasingpris per månad. Detta är uppdaterade priser efter att Klimatbonusen försvunnit, med reservation för att återförsäljare angivit fel pris på sina hemsidor. Senast uppdaterad 2022-12-16.

ModellMil/årFörsäkring ingårRäckvidd per laddning bl. körningBilligaste vi hittatFrånpris/mån
Mazda MX-301000ja200 kmMazda Center Svedala4795
Cupra Born 581500ja417 kmLecab4895
ORA 300 PRO1000nej310 kmOra5425
MINI Cooper SE1500ja225 kmCarplus6199
Fiat 500e1500ja320 kmCarplus6231
Renault Zoe1000nej385 kmRenault6290
MG51500ja380 kmCarplus6459
MG41500ja435 kmCarplus6660
Honda e1500ja220 kmCarplus6731
Kia Niro1000nejHedin Bil7195
VW ID.41500nej510 kmVolkswagen7695
Volvo XC40 single1000ja462 kmCare By Volvo8390
Volvo C40 single1000ja480 kmCare By Volvo9190
Megane Electric1500ja300 kmCarplus7886
VW ID.51500nej510 kmVolkswagen8149
MG Marvel R1500ja402 kmCarplus8259
Audi Q4 e-tron1000nej437 kmAudi8295
BMW iX1500ja425 kmCarplus13999
Nissan Leaf285 km
Peugeot E-20081000nej340 km
Hyundai Ioniq
Tesla Model 3 std1500450 km
Tesla Model Y std1500450 km

Privatleasing elbil – vad ingår?

När du väljer att privatleasa en elbil istället för att köpa den ingår vissa saker, andra utelämnas. Varje leasingavtal är unikt, men i grova drag kan ingår följande saker när du leasar en bil.

 • Ett givet antal fria mil
 • Service varje år
 • Däck
 • Vägassistans

Låt oss ta en närmare titt på miltalet och däcken. De två punkterna kräver att du gör lite efterforskning för att kunna fatta rätt beslut som konsument.

Håll koll på dina mil

Exakt hur många mil som inkluderas i ett leasingavtal skiljer sig mellan varje kontrakt. Standarden i Sverige är 1 500 mil per år.

Skulle du köra fler mil än vad du har avtalat kan kostnaden för din leasingbil snabbt sticka iväg. Avgiften för att köra längre än vad ni har kommit överens om varierar och ligger oftast mellan 5 och 20 kronor.

Därför bör du estimera hur långt du ska köra innan du ingår ett avtal. Inser du att kommer att köra en längre sträcka kan du överväga att höja miltalet istället för att betala per extra mil.

Ett set däck ingår

Oftast ingår sommardäcken när du väljer privatleasing. Du får själv bestämma om du vill lägga till vinterdäck via bilhandlaren eller om du vill lösa det på annan väg.

Beroende på vilken elbil du leasar varierar erbjudandena för vinterdäck. Bilhandlaren kan tillhandahålla vinterhjul för mellan 200 – 600 kronor per månad.

Du måste själv avgöra vad som fungerar bäst för dig och dina behov.

I vissa fall väljer bilhandlarna att tillhandahålla Året-om-däck. Så är fallet1 med Care by Volvo för att nämna ett exempel.

Exkluderat vid privatleasing av elektrifierad bil

I Sverige måste alla bilar vara försäkrade enligt lag. När du ingår ett leasingavtal är det i regel du som leasingtagare som måste teckna försäkringen.

Tidigare var det vanligare att försäkringen ingick, men så är det inte längre. Nu måste du allt som oftast försäkra bilen själv.

De flesta leasingföretagen erbjuder sina egna försäkringar och det är en enkel lösning. Men, det kan löna sig att jämföra din avtalspartners erbjudanden med olika fristående försäkringsbolag

Fordonsskatten

När du väljer att leasa elbil privat är det du som konsument som ska betala in fordonsskatten. Anledningen är att Transportstyrelsen vill ha betalt av användaren och inte ägaren.

Rörlig ränta privatleasing

Vad många inte vet när de väljer att leasa elbil privat är att en del av månadskostnaden består av ränta. Den aspekten missar tyvärr flera kunder eftersom återförsäljarna ofta kommunicerar månadskostnaden så att man kan tro att den är fast. Eftersom räntan har varit stabil på låga nivåer sedan privatleasing blev populärt i Sverige har det inte varit något problem. Men nu när räntorna stiger kan många som har en leasad elbil få sig en negativ överraskning.

Exakt vad som gäller framkommer i ditt avtal med bilhandlaren och därför är det väldigt viktigt att du läser hela dokumentationen noggrant innan du signerar den. Det finns inte något konsumentskydd som avhjälper högre månadskostnader när räntan stiger2. Detaljerna som framkommer i leasingkontraktet gäller. Så, för att undvika en kalldusch bör du titta noggrant efter räntekostnadernas andel av månadskostnaden.

Leasa elbil privat – fördelar och nackdelar

Att leasa elbil privat kan vara fördelaktigt, men det finns både för- och nackdelar med konceptet. Ibland kan det faktiskt löna sig att köpa sin bil istället för att leasa alternativt använda ett bilabonnemang.

Låt oss djupdyka i fördelarna med privatleasing av elbil för att sedan granska nackdelarna.

Fördelar med att leasa elbil privat

Det finns flera fördelar med att leasa elbil privat. Allt fler får upp ögonen för att ingå ett längre hyresavtal istället för att köpa bilen. 2021 leasades över två tredjedelar3 av alla nyregistrerade privata elbilar. Nedan finner du en lista med fördelar som följer av att privatleasa en elbil:

 • Årlig service ingår
 • Du får gratis vägassistans
 • Inget behov för kontantinsats
 • Bilhandlaren står för värdeminskningen
 • Endast en faktura att betala varje månad
 • Prova hur det är att ha elbil
 • Flexibilitet

Årlig Service

När du väljer privatleasing ser din avtalspartner till att ditt fordon får en årlig service. Det innebär att din bil alltid är i bra trim.

Innan du ingår ett avtal bör du kontrollera om du får en ersättningsbil eller under tiden du undvarar bilen.

Vägassistans ingår

Allt som oftast behöver vi inte stanna i vägrenen. Men skulle något gå fel och du har en leasad elbil behöver du inte oroa dig.

I vanliga fall ingår vägassistans i leasingavtalet. Därmed kan du ringa efter bärgningshjälp utan att oroa dig över kostnaden.

Leasa elbil privat och hoppa över kontantinsatsen

Elbilar är fortfarande dyrare än fordon med förbränningsmotorer. Därför är det inte alla som har råd att köpa en ny elbil och då kan privatleasing vara ett smidigt alternativ.

När du leasar behöver du inte finansiera bilen genom en kontant betalning eller med ett fordonslån. Istället betalar du en summa varje månad och får tillgång till en sprillans ny elbil.

Oroa dig inte för värdeminskningen

När du äger en bil tar du en stor risk, nämligen att den förlorar i värde. Värdeminskningen för en elbil som kostar 650 000kr ny är ungefär 40 procent4 på tre år.

Genom att välja privatleasing när du ska skaffa en ny elbil lämnar du över den risken till bilhandlaren.

Det innebär mindre huvudbry för din del så att du kan koncentrera dig på att maximera körglädjen.

Samla dina betalningar

Du som kör leasingbil behöver bara betala en faktura varje månad. Din försäkring, leasingavgift och mer därtill är samlat på ett ställe.

Det minskar risken för att du får förseningsavgifter eller liknande. Smidigt, eller hur?

Flexibelt sätt att prova elbil

Även om fler och fler väljer elbil framför bensin- och diesel så är elbilarna fortfarande nya. Genom att välja att leasas elbil privat får du möjlighet att testa hur du upplever den nya typen av fordon.

Dessutom händer det väldigt mycket inom elbilsbranschen. Bilarna får mer och bättre utrustning och det finns inte några garantier för att det som är bäst idag är modernt om ett par år.

Nackdelar med privatleasing av elbil

Det finns alltså flera fördelar med att leasa elbil privat, men givetvis har myntet en baksida. Låt oss titta närmare på några av nackdelarna med att leasa istället för att köpa.

 • Du kan behöva betala för oväntat slitage
 • Kontraktet begränsar din körsträcka
 • Avtalet inskrider i din frihet
 • Kan inte göra avdrag på skatten

Slitageavgifter

När du ingår ett avtal om att leasa elbil privat finns det vissa klausuler i kontraktet du måste vara medveten om. Bland dem vill vi belysa vad som anses vara normalt slitage.

Om du har slitet på bilen mer än vad som anses vara normalt kan du behöva ersätta din avtalspartner. Det görs efter besiktningen när du återlämnar din elbil till bilhandlaren.

Har du inte skött bilen enligt överenskommelsen kan det bli en dyr överraskning. Läs därför igenom kontraktet innan du skriver under och använd sunt förnuft under löptiden.

Du kan inte köra hur långt som helst 

Privatleasing är smidigt och som tidigare nämnt finns det mängder av fördelar med leasing. Men, när du inte äger bilen är du en aning begränsad i termer av körsträcka.

Hur långt du kör är en av de viktigaste faktorerna att överväga i valet mellan att köpa eller leasa. Generellt sett lönar det sig att köpa en bil istället för att leasas om du kör över5 2 000 mil per år.

Inte din bil

När du leasar en bil, oavsett om det är elbil eller en bil med förbränningsmotor, så är den inte din. Elbilen ägs fortfarande av din avtalspartner och du har rätten att använda den.

Det innebär dessvärre inte att du kan göra vad du vill med den. Exempelvis kanske du inte kan tona rutorna för att underlätta för barnen i baksätet. Med andra ord, när du inte äger bilen finns det begränsningar för vad du kan och inte får göra med den.

Inget skatteavdrag

Alternativet till att leasa elbil privat är att köpa den. Om du skaffar en bil och finansierar köpet med ett billån kan du göra ränteavdrag. Väljer du leasing får du inte någon sådan möjlighet.

Skillnad mellan privatleasing och bilabonnemang

Är du mer intresserad av att leasa elbil privat än att köpa den, så har du flera alternativ att välja mellan. Det finns nämligen ett alternativ till privatleasing som kallas för Bilabonnemang. Hur skiljer de sig tänker du? För att besvara frågan ska vi introducera begreppet Bilabonnemang lite närmare.

Så fungerar bilabonnemang

Ett Bilabonnemang är en typ av leasingavtal men termerna är inte synonyma. Ett abonnemang är mer flexibelt än en klassisk leasing-deal.

Precis som när du leasar så skriver du ett avtal som i normala fall sträcker sig över tre år, det vill säga 36 månader. Ett klassiskt leasingavtal kan vara svårt att bryta i förtid.

Så är inte fallet med ett bilabonnemang utan det finns en förutbestämd uppsägningstid i avtalet. Möjligheten att avsluta kontraktet i förtid medför extra flexibilitet. Det uppskattas av många som söker en ny bil eftersom livet kan vara oförutsägbart.

Några exempel på vad som kan hända inom 36 månader och radikalt förändra ditt behov av bil är:

 • Du och din familj får tillökning
 • Din arbetssituation förändras och du behöver pendla mer eller mindre
 • Dina levnadsförhållanden förändras
 • Något förändras i din ekonomi

Att så många överväger ett bilabonnemang istället för att leasa elbil privat med klassisk leasing är alltså förståeligt. Men, fördelen med att kunna avsluta abonnemanget har en nedsida.

Högre månadskostnad

Som bilabonnent betalar du en högre månadskostnad än om du väljer klassisk privatleasing. Anledningen är att du måste kompensera din avtalspartner för möjlighet att återlämna bilen med kort varsel.

Beroende på hur ditt kontrakt är utformat varierar uppsägningstiden. Vanligtvis ska du upplysa bilhandlaren om att du vill avsluta prenumerationen mellan en och tre månader innan du lämnar tillbaka din elbil.

Avsluta ett leasingavtal i förtid

Varför kan det vara fördelaktigt att välja ett bilabonnemang framför leasing? Kan jag inte avsluta mitt leasingavtal på samma sätt som om jag är bilabonnent?

Svaret är tyvärr nej. Skulle du vilja avsluta ett leasingavtal i förtid kan du behöva betala mellanskillnaden till din avtalspartner.

Det kostnadsfria alternativet kräver ganska mycket arbete från din sida. Du kan nämligen, om kontraktet tillåter det, överlåta ditt leasingavtal till någon annan.

På så sätt kan du avsäga dig dina förpliktelser, men det är betydligt svårare än att avsluta ett bilabonnemang.

Använd nyare bilmodeller med bilabonnemang

Ytterligare ett skäl till att överväga ett bilabonnemang istället för en leasing-deal är att du kan köra den senaste bilen. Kommer en häftigare bilmodell ut på marknaden kan du avsluta abonnemanget och teckna ett nytt.

Det är en möjlighet som kan vara extra fördelaktig nu när så mycket händer med elbilarna. Nya funktioner tillkommer hela tiden. Därför är det inte alls säkert att de bästa funktionerna på dagens bilar ligger i framkant om två år.

Låt oss nu vända blickarna mot hur du går tillväga för att leasa elbil privat.

Så gör du för att leasa en elbil

Att leasa en elbil är enkelt, men det kräver att du gör din hemläxa. Som tidigare nämnt sträcker sig leasingavtal ofta över tre års tid.

Om du funderar på att leasa elbil privat så kan du följa dessa enkla stegen för att komma igång.

 1. Analysera dina transportbehov
 2. Utforska leasingmarknaden och jämför erbjudanden
 3. Provkör flera olika bilar
 4. Ingå ett leasingavtal

Hur ser ditt transportbehov ut?

Dina transportbehov spelar en central roll när du beslutar dig för att leasa elbil privat eller om du föredrar att köpa. Dessutom avgör dina kör- och livsstilsvanor vilken bil som passar dig bäst och vilken typ av avtal som lämpar sig.

Därför måste du göra en grundlig analys av hur mycket du kommer att köra, vilken typ av bil du behöver och mer därtill. Sedan är du redo att börja jämföra olika erbjudanden och bekanta dig med utbudet av elektrifierade leasingbilar.

Jämför erbjudanden från bilhandlare

Tidigare var det relativt billigt att leasa en elbil men efter att Klimatbonusen avskaffades har fordonen blivit dyrare. Därför är det extra viktigt att du jämför erbjudanden från olika aktörer innan du ingår ett avtal.

Senare kommer vi att gå igenom några av de vanligaste elbilarna på leasingmarknaden i Sverige. Du kan använda diverse jämförelsetjänster på nätet för att skapa en bild över hur dina möjligheter ser ut.

Provkör och bekanta dig med elbilar

Elbilar skiljer sig från bilar med förbränningsmotorer på flera sätt. Därför kan det vara bra att provköra ett flertal bilar och jämföra dem innan du ingår ett långt leasingavtal.

Det ger dig dessutom möjligheten att få en känsla för olika bilar och deras funktioner. Elbilssegmentet ockuperas till stor del av de traditionella biltillverkarna. Men det finns flera företag som enbart tillverkar elbilar.

Två exempel är Tesla samt MG. Kanske har de något mer att erbjuda än din gamla favorit? När du köper elbil behöver du således inte vara bunden till dina gamla vanor och köpa Volvo för att pappa körde Volvo.

Teckna avtal för att leasa elbil privat

När du har beslutat dig för vilken elbil du ska privatleasa och har jämfört olika erbjudanden är det dags att teckna avtal. Det gör du antingen online eller genom att besöka din bilhandlare.

Tänk bara på att ledtiden på elbilar kan vara lång. Därför är det bra att agera i god tid om du har möjligheten att göra det.

Att tänka på inför att du ska lämna tillbaka din privatleasingbil

Underbart är kort, allt roligt har ett slut och så vidare. När avtalsperioden är över måste du, om inget annat är överenskommet, lämna tillbaka din leasingbil till bilhandlaren.

Nedan listar vi några saker som är bra att tänka på innan du svänger förbi bilhallen och parkerar din leasade pärla för sista gången. I de flesta fallen får du med en manual som innehåller allt du behöver veta, men följande punkter är värda att lyfta fram:

 • Ta med dig alla nycklar
 • Se till att du har betalt alla räkningar
 • Har du anmält eventuella skador till försäkringsbolaget? Ta med underlagen.
 • Tvätta bilen både invändigt och utvändigt
 • Kom ihåg att ta med besiktningsprotokoll, instruktionsbok och andra relevanta handlingar
 • Radera din personliga information från bilens teknologi
 • Säkerställ att du har med dig all utrustning som du ska lämna tillbaka, en vanlig blunder är att glömma takräcket hemma och kom ihåg de där vinterdäcken som ligger i garaget
 • Ta bort logotyper och dekaler

Leasa elbil Kia

Sydkoreanska Kia har utvecklat tre elbilar. Dessa är Kia EV6, Niro EV samt e-Soul. När du tecknar ett leasingavtal får du tre månaders privatleasingskydd gratis. Är du inte säker på att du vill ha din elbil i tre år kan du ingå ett avtal med Flex. Det kostar 990 kronor per månad och innebär att du bara har en månads uppsägningstid efter 12 månader. Dessutom ingår vägassistans. Kontakta en återförsäljare och lär dig mer idag.

Leasa elbil Volvo

Genom att privatleasa en elbil från Volvo kan du få tillgång till ett fordon utan kontantinsats. Du kan välja mellan ett bilabonnemang med tre månaders uppsägningstid. Tjänsten går under namnet Care by Volvo. Vill du hålla nere månadskostnaden kan du välja det klassiska leasingupplägget. Volvo erbjuder exempelvis XC40 eller C40 som leasingmodeller.

Leasa elbil BMW

Högt ansedda BMW har flera elbilsmodeller. Några av dem är BMW iX3 samt BMW X1. Glädjande nog kan du privatleasa en elbil från BMW oavsett vilken modell du är intresserad av. Genom att besöka din återförsäljare får du värdefull information om kostnad och lagerstatus.

Leasa elbil Renault

Franska Renault erbjuder sina två populära modeller Zoe E-Tech Evolution R110 samt Iconoic R135 för privatleasing. Avtalet sträcker sig över tre år och du erbjuds rabatt på försäkringen via Renault. För mer information kan du kontakta din återförsäljare.

Leasa elbil MG

MG är ett brittiskt bilmärke som ägs av Shanghai Automotive Industry Corporation sedan 2007. För många svenskar är det ett okänt märke men de har verkligen slagit sig in på elbilsmarknaden. När du leasar en elbil från MG behöver du ingen kontantinsats och service ingår alltid. Du kan välja mellan fyra olika modeller:

 • MG Marvel R
 • MG4
 • MG5
 • MG ZS

Mer information hittar du hos din bilhandlare.

Leasa elbil Volkswagen

Volkswagen är den största biltillverkaren i världen och de erbjuder dig att leasa elbil privat eller som företagskund. Du kan dessutom kombinera din leasing med försäkringar och serviceavtal och få allt samlat på samma faktura. Servicen sker hos auktoriserade verkstäder som säkerställer att din elbil har den senaste mjukvaran. Du kan privatleasa spännande och omtyckta modeller likt ID3 eller ID4. Provkör och se vad som passar dig bäst.

Outro

Att leasa elbil privat är populärt i Sverige och det finns flera fördelar med upplägget. Två argument som ofta lyfts fram är att du slipper kontantinsatsen samt att risken som är kopplad till värdeminskningen ligger hos bilhandlaren. Men, nedsidorna tornar också upp sig i och med de stigande räntorna. Därför är det viktigt att du noga läser kontraktet innan du ingår ett avtal.

Väljer du att leasa en elbil är det viktigt att provköra om du har möjlighet. Tänk också på att mycket kan hända på tre års tid. Kanske är ett bilabonnemang och den flexibiliteten som det medför ett lämpligare alternativ än traditionell leasing?

Vi hoppas att du har fått mycket värdefull kunskap och information som du kan använda för att fatta informerat beslut.

Källor

 1. https://www.vibilagare.se/nyheter/volvo-infor-aret-runt-dack-pa-elbilar-obegripligt
 2. https://www.vibilagare.se/nyheter/rantan-pa-vag-upp-da-kan-privatleasing-bli-dyrare
 3. https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/konsument/sa-stor-har-privatleasingen-blivit/#:~:text=S%C3%A4rskilt%20stark%20%C3%A4r%20privatleasingen%20p%C3%A5,och%2032%20procent%20var%20tj%C3%A4nstebilar.
 4. https://www.vibilagare.se/bilfragan/bilfragan-haller-elbilar-vardet-battre
 5. https://elbilen.se/artiklar/kopa-eller-leasa/#:~:text=Om%20man%20k%C3%B6r%20m%C3%A5nga%20mil,man%20k%C3%B6per%20ist%C3%A4llet%20f%C3%B6r%20leasar.

Mer att läsa

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår sajt, visa personliga annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på “Tillåt alla cookies” samtycker du till vår användning av cookies.