Allt du behöver veta inför köpet av en 7 sitsig bil

Behöver du en bil med gott om plats? En 7 sitsig bil är en bil som har plats för föraren och ytterligare sex personer. Sjusitsiga bilar kan designas på flera sätt. De kan till exempel ha tre rader med säten eller två rader med extra säten som kan fällas upp i bilens bagageutrymme. 

Oavsett om du är ute efter att jämföra sjusitsiga bilar med störst bagageutrymme eller rymliga bilar som bjuder på en körupplevelse utöver det vanliga hoppas vi att du ska ha glädje av denna guide.

Målgruppen för 7 sitsiga bilar är bred

En 7 sitsig bil kan vara ett bra alternativ i flera olika situationer. För en stor familj som vill kunna resa tillsammans finns ingen annan möjlighet än att välja mellan riktigt stora bilar. Sjusitsiga bilar har också plats för större bagage, inte minst om några av sätena kan fällas ner. Att välja en sjusitsig bil handlar ofta om att du vill vara beredd på alla eventualiteter. Så att du kan bidra med skjuts i föreningslivet och ha plats för barnens kompisar och kanske era husdjur. En vanlig bil med fem säten är helt enkelt för liten för många. 

För företag, organisationer och föreningar är en sjusitsig bil ofta ett bra val, eftersom den har många användningsområden och oftast är mer ekonomisk att äga än en minibuss. Att köra en minibuss är också en lite annorlunda upplevelse och många föredrar helt enkelt en vanlig, men ovanligt stor, personbil.

Efterfrågan på sjusitsiga bilar varierar

Det är flera saker som avgör hur stor efterfrågan är på sjusitsiga bilar. I Mellanöstern är rymliga bilar vanligare än i Europa och en av förklaringarna till det är att familjerna ofta är större.  

Efterfrågan på olika modeller kan variera ganska mycket mellan olika länder. På världsmarknaden räknas Toyota Innova, Honda Odyssey, Toyota Sienna, Kia Sedona och Chrysler Pacifica till de mest sålda bilarna med sju platser. Enligt statistik från 2023 från Mobility Sweden hör Volvo XC90, Tesla Model X, Skoda Kodiaq, Volkswagen Tiguan Allspace och Peugeot 5008 till de populäraste sjusitsiga bilarna på den svenska marknaden.

En 7 sitsig bil kan vara ett ekonomiskt val

Stora bilar förbrukar mer bränsle men att resa många tillsammans är alltid ett mer ekonomiskt alternativ än att resa separat i mer än en bil. Idag finns det sjusitsiga bilar med låg bränsleförbrukning eller lång räckvidd på en laddning. Sjusitsiga elbilar kan alltså vara ett bra alternativ för dig som vill ha plats för mycket och ändå få god körekonomi. Tänk bara på att du inte kommer lika långt på en laddning om inte batteriet är dimensionerat för bilens vikt.

Faktorer som avgör vad en 7 sitsig bil kostar att äga:

   • Bilens inköpspris

   • Vad du kan få inbyte för din befintliga bil – Kontakta oss här för ett oförpliktigande bud

   • Hur tålig och hållbar bilen är och vad du betalar för service

   • Hur länge du använder bilen innan du behöver köpa en ny

   • Andrahandsvärdet vid en försäljning

   • Bränsleförbrukning och annat som påverkar körekonomin

   • Vad bilen kostar att försäkra

  Rekommenderade 7 sitsiga bilar

  Nedan listar vi elva sjusitsiga bilar som vi tycker hör till de bästa på den svenska marknaden idag. För att det ska bli lättare för dig att hitta den bästa sjusitsiga bilen för just dig länkar vi till ett par tester eller recensioner för  varje. Var medveten om att texter om nya bilar ofta är betalda annonser – även när det inte ser ut så. Vi har försökt länka till källor som vi tycker ger en nyanserad bild av bilen. Vi på Säljabil har också gjort en genomgång av  vad vi anser är de bästa bilsajterna i Sverige, på dem hittar du ytterligare information du behöver om du vill informera dig inför köpet av en sjusitsig bil. 

  Bensin-, diesel- eller hybridmotorer, eller en kombination av dessa alternativ:

   Elbilar:

    Volvo XC90

    Volvo XC90 är en 7 sitsig bil för dig som värdesätter hög säkerhet. Samtidigt får du en elegant design och flera motoralternativ, inklusive en laddhybrid. Volvo XC90 har också många moderna funktioner, som den digitala instrumentpanelen, det trådlösa laddningssystemet och en lösning för adaptiv farthållning.

    https://www.m3.se/article/1855958/masterligt-volvo.html

    https://www.topgear.com/car-reviews/volvo/xc90

    Renault Espace

    Renault Espace är en rymlig MPV byggd för att ge dig en dynamisk körupplevelse. Du kan göra många val när det gäller interiör och det finns flera motoralternativ, inklusive en mildhybrid. Den har också många praktiska funktioner, som den elektriska bakluckan, det panoramiska soltaket och det multifunktionella bagageutrymmet.

    https://hogstavaxeln.se/2019/02/16/renault-espace-tar-sig-an-en-tsunami/

    https://www.vibilagare.se/nyheter/premiar-renault-espace-2023-gar-fran-mpv-till-suv

    BMW X5

    BMW X5 är en sportig och kraftfull SUV med plats för upp till sju personer. Motorn har hög prestanda och designen är sofistikerad. Du kan välja mellan motoralternativ, inklusive en laddhybrid. Den har också många avancerade funktioner, som den digitala instrumentpanelen, det trådlösa laddningssystemet och det adaptiva farthållningssystemet.

    https://www.pocket-lint.com/sv-se/bilar/recensioner/bmw/146521-bmw-x5-recension-2019/

    https://www.topgear.com/car-reviews/bmw/x5

    BMW X7

    Eleganta BMW X7 är en sjusitsig SUV med rymlig och påkostad interiör. Bland motoralternativen finns en laddhybrid. BMW X7 har också många exklusiva funktioner, som den digitala instrumentpanelen, det trådlösa laddningssystemet och det adaptiva farthållningssystemet.

    https://www.topgear.com/car-reviews/bmw/x7

    Volkswagen Sharan

    Volkswagen Sharan är en familjevänlig och bekväm MPV med plats för upp till sju personer. Den har en hög säkerhet, en flexibel interiör och flera motoralternativ, inklusive en dieselhybrid. Den har också många användbara funktioner, som den elektriska bakluckan, det panoramiska soltaket och det multifunktionella bagageutrymmet.

    https://www.vibilagare.se/alltom/volkswagen/sharan

    https://www.topgear.com/car-reviews/volkswagen/sharan

    Skoda Kodiaq

    Skoda Kodiaq är en sjusitsig SUV. Den är praktisk och välgjord och du kan välja mellan flera motoralternativ, inklusive en laddhybrid. Skoda Kodiaq är en funktionell bil med elektrisk baklucka, panoramasoltak och ett multifunktionellt bagageutrymme.

    https://www.nyteknik.se/fordon/analys-darfor-ar-skoda-kodiaq-alskad-av-alla/748871

    https://www.m3.se/article/1833224/skoda-kodiaq-test.html

    Peugeot 5008

    Peugeot 5008 är en elegant och modern SUV gjord för att leverera en dynamisk körupplevelse och en flexibel interiör. Modellen finns med flera motoralternativ. Den har också många innovativa funktioner, som den digitala instrumentpanelen, det trådlösa laddningssystemet och det adaptiva farthållningssystemet.

    https://www.vibilagare.se/alltom/peugeot/5008

    https://teknikensvarld.expressen.se/bil/peugeot/5008/

    Volvo EX90

    Volvo EX90 är en konceptbil som lanserades 2021. Det är en eldriven SUV känd för en futuristisk design, räckvidd på upp till 600 km och en toppfart på 250 km/h. Den har också innovativa funktioner, som den transparenta takpanelen, det holografiska displayen och det intelligenta röstsystemet

    https://www.mestmotor.se/recharge/artiklar/nyheter/20221110/alrik-har-ar-de-6-basta-och-samsta-sakerna-med-nya-volvo-ex90/

    https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/bil-och-trafik/elbil-laddhybrid/volvo-ex90-officiell-fakta-bilder-och-film/

    Volkswagen ID. Buzz LWB

    Volkswagen ID. Buzz LWB är en eldriven MPV med retrodesign. BiIen är inspirerad av den klassiska Volkswagenbussen, Men Volkswagen ID. Buzz LWB är utrustad med modern teknik. Den har till exempel ett självkörande läge och interaktiv display. Räckvidden är hela 600 km.

    https://msverige.se/allt-om-bilen/motor-provkor/volkswagen-id-buzz/

    Mercedes EQV

    Mercedes EQV är en eldriven MPV i premiumklass med plats för upp till åtta personer. Den har en stilren design, påkostad interiör och flera motoralternativ, inklusive ett fyrhjulsdrivet läge. Mercedes EQV Den har också många smarta funktioner som bidrar till att motivera det höga priset..

    https://hogstavaxeln.se/2021/08/09/test-mercedes-benz-eqv/

    https://www.topgear.com/car-reviews/mercedes-benz/eqv

    Tesla Model X

    Tesla Model X är en lyxig och rymlig SUV med en räckvidd på upp till 580 km. Accelerationen är något i hästväg för en så här stor bil och Tesla Model X har en stor pekskärm som styr avancerade funktioner. Den har också några unika egenskaper, som de så kallade falkvingedörrarna och den automatiska parkeringsassistenten. Trots prislappen är Tesla Model X en av de mest sålda 7 sitsiga bilarna i Sverige.

    https://www.m3.se/article/1860676/test-tesla-model-x-plaid.html

    https://teknikensvarld.expressen.se/bil/tesla/model-x/

    Summering

    Det går inte att kora den bästa sjusitsiga bilen då de vänder sig mot olika grupper av kunder och presterar bra, respektive mindre bra, på olika områden.

    De dyraste bilarna i listan är Tesla Model X och Mercedes EQV, som båda har ett grundpris på över en miljon kronor. Tesla Model X har kallats för den ultimata familjebilen och modellen passar även dig som vill ha en riktigt bra körupplevelse. När det kommer till motorprestanda är Tesla Model X svårslagen i sitt segment. Om det däremot är en stor bil för persontransport med äkta VIP-känsla du behöver så är det  Mercedes EQV du ska satsa på. Notera att båda är eldrivna och att de inte behöver vara de bilar i vår genomgång som blir dyrast att äga i långa loppet. Även om inköpspriset är högt. 

    De billigaste bilarna i listan är Renault Espace och Volkswagen Sharan, som båda  kostar under 400 000 kronor. Bilarna liknar varandra när det kommer till storlek och utrustningsnivå. Renault Espace har ett sportigare och mindre konservativt utseende med sin strömlinjeformade kaross och låga markfrigång. Volkswagen Sharan kännetecknas istället av sina praktiska skjutdörrar och det är funktionalitet som varit det viktigaste designmålet.

    När det gäller 7 sitsiga bilar i mellansegmentet går det att hitta förespråkare för var och en av de bilar vi listar. Här är ett jämförande test som har Peugeot 5008 i topp, för att bilen är trevlig att köra och komfortabel, så länge du inte störs av den något låga innerhöjden. Brittiska Autoexpress har utnämnt Skoda Kodiaq till “Large SUV of the Year” 2022 och 2023. Inte minst för att Skoda, som är något av specialister på stora SUV:ar, här har gjort en bil med mycket goda allroundegenskaper i förhållande till sitt pris. Volvo XC- och EX 90  är också två internationellt prisbelönta bilar och viktiga svenska exportprodukter. De passar dig som värdesätter service och kvalitet i fråga om allt från assistanssystem till interiör. Volvo   har jobbat länge med sjusitsiga bilar och det märks! BMW:s, X5 och X7, kan inte heller förbises, de är stilbildande SUV:ar gjorda med den höga kvalitetskänsla som BMW är känt för.

    Volkswagen ID. Buzz LWB sticker ut lite genom att vara en minibuss i en guide där vi behandlar sjusitsiga bilar. Modellen är dock så pass intressant att vi valt att ta med den. Inte minst på grund av sin retrofuturistiska design som verkligen sprider glädje på vägarna.

    Mer att läsa

    Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår sajt, visa personliga annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på “Tillåt alla cookies” samtycker du till vår användning av cookies.