Köpa elbil: guide för köp av nya och begagnade elbilar

Att köpa sin första elbil kan kännas som ett stort steg. Elmotorer för fọrdon bygger dock på beprövad teknologi och det är snarare den som väljer att fortsätta med bensindrivna bilar som behöver motivera sitt beslut. Elbilar håller på att bli den nya normen. 

Utbudet av både nya och begagnade elbilar är idag stort på den svenska marknaden. Oavsett om du behöver en liten stadsbil eller en rymlig familjebil så kommer du att kunna hitta en elbil som passar dig. Numera finns det även mindre transportfordon med elmotor och imponerande räckvidd. Om du är intresserad av att köra elbil utan att äga den kan du läsa vår artikel Leasa elbil privat.

För- och nackdelar med att köpa elbil

I den här guiden kommer vi gå igenom många av de aspekter som du kan behöva ta ställning till inför ett köp av elbil. Men för dig som vill ha ett snabbt svar på om det är rätt för dig att välja en elbil framför en bensinbil kommer vi att lista de viktigaste för- och nackdelarna redan nu:

Fördelar

  • Om du väljer att köpa elbil kommer du inte att släppa ut kol- eller kväveoxid i atmosfären. Det är bra för både hälsan och klimatet.
  • Det är billigare att köra på el än på bensin eller diesel och det är förmånlig skatt på elbilar.
  • En elbil accelererar snabbare än bilar med förbränningsmotor.
  • Räkna med mindre underhåll då elbilar har färre rörliga delar som riskerar att gå sönder.

Nackdelar

  • Räckvidden är oftast kortare än för bensin- och dieseldrivna bilar.
  • Elbilar har i regel sämre dragförmåga.
  • Det kan ta flera timmar att ladda en elbilsbatteri.

Checklista inför köpet

Det finns en rad överväganden du behöver göra oavsett om du ska köpa elbil eller en bil med förbränningsmotor, framförallt handlar det om att välja en modell som har de egenskaper som du värdesätter och som ger dig värde i förhållande till vad den kostar. Här fokuserar vi på det som gäller specifikt för elbilar. 

  • Informera dig om hur långt du kan köra på en laddning
  • Kontrollera batterihälsa och garantin på batteriet om du ska köpa begagnad elbil
  • Kontrollera laddtiden och utvärdera utifrån dina behov
  • Har du laddbox och allt annat du behöver hemma?
  • Är elsystemet i hemmet dimensionerat för laddning av en eller flera elbilar?
  • Om du behöver kunna snabbladda måste du kontrollera om det är möjligt

Flera punkterna i listan kommer vi att återkomma till under andra rubriker i guiden. För att sammanfatta kan man säga att du bör välja elbil utifrån dina faktiska behov, inte minst avseende batteriets egernskaper.

Hög komfort och en annorlunda körupplevelse

En elbil har en tyst och mjuk gång men om vi pratar om körupplevelse så är den största skillnaden, jämfört med traditionella fordon, det jämna vridmomentet. Det ger en mycket snabb acceleration eftersom alla hästkrafter utnyttjas maximalt när du gasar. Har du aldrig kört en elbil så räcker det inte att läsa om detta för att du ska förstå fullt ut utan att du behöver ta en provtur innan du köper en elbil. Så pass stor är skillnaden. 

Elbilar är tysta och för de flesta innebär det att komforten förbättras avsevärt. Om du är spekulant på en V8 på grund av att du gillar ett kraftfullt motorljud vid snabb acceleration så finns det faktiskt elbilar som ger dig det via högtalarna – istället för motorn.

Elbilar brukar vara försedda med modern teknik som till exempel låter dig styra din laddning, se din förbrukning och få tips på hur du kör mer effektivt via en app i telefonen.

Vad ska man tänka på vid köp av elbil?

På den europeiska marknaden har du idag flera hundra modeller att välja mellan, om du söker en renodlad elbil eller en laddhybrid.

Tänk på att det finns flera olika typer av elbilar, till exempel renodlade elbilar, laddhybrider och bilar med bränslecell. De har olika räckvidd, varierande laddtid och kostar olika mycket. Välj en elbil som passar utifrån hur din vardag ser ut. En bra utgångspunkt vid köp av elbil är att den ska ha ett batteri med en räckvidd som är tillräcklig utifrån hur långt du kör en vanlig dag. Har du möjlighet att ladda batteriet på din arbetsplats ökar räckvidden.

För de flesta har en renodlad elbil tillräcklig räckvidd men om du är minsta tveksam kan en laddhybrid vara ett bättre alternativ. Elbilar med bränsleceller bygger på en ny teknologi där bilen får sin energi från en kemisk reaktion mellan vätgas och syre. Vätgasen lagras i en tank i bilen och syret kommer från luften. Sådana bilar får mycket lång räckvidd men idag finns det inte så många stationer i Sverige där du kan tanka vätgas. Det är också en dyr teknologi, än så länge.

När du jämför elbilar är det viktigt att du utgår från samma standard. Räckvidd är exempel på en egenskap som kan mätas på olika sätt.

Viktigt att veta om du funderar på att köpa en begagnad elbil

Det är miljövänligt att bidra till att den befintliga bilparken används, istället för att köpa ny bil ofta. Men det finns några saker du bör ha i åtanke innan du slår till. Här kommer vi att gå igenom vad du behöver veta inför ett köp av en begagnad elbil.

Efterfrågan på begagnade elbilar har aldrig varit större än idag. Man kan säga att det är både köparens och säljarens marknad. Många begagnade elbilar är leasingbilar i fint skick . En elbil kan tappa nästan 15 % i värde under de tre första åren efter det att den fått sin första ägare. Värdeminskningen är ofta snabbare än för en bil med förbränningsmotor i motsvarande prisklass. Det gör att det ofta är förmånligt att köpa en nyare begagnad elbil. 2023 har priserna på begagnade elbilar sjunkit ganska dramatiskt. Här kan du läsa mer om orsakerna till det.

Hur mycket värdesätter du extrautrustning som påverkat bilens pris? När du köper en begagnad bil har du inte samma möjligheter att påverka det som vid köp av en ny bil. Innan du köper en begagnad elbil är det ofta bra att jämföra priset med vad bilen kostar ny. Skillnaden är inte alltid så stor om det är en modell som har några år på nacken.

Batteriet är avgörande för bilens värde

Batteriet är den viktigaste och dyraste delen av en elbil. Batterihälsan är därför avgörande för hur mycket det är värt att betala för en begagnad elbil. Om du ska köpa en begagnad elbil är det viktigt att ställa frågor om batteriet. Dekra och Aviloo erbjuder två tester för dig som snabbt vill ha en oberoende uppskattning av ett batteris hälsa. Dekra har en mobilapplikation som kan anslutas till en elbil som har en On-Board Diagnostics Interface (OBDI). Kolla upp hur länge garantin gäller och hur mycket kapacitet batteriet har kvar. Äldre modeller kan ha mindre batterier och kortare räckvidd än nyare modeller. 

Batteriets livslängd kan påverkas av hur batteriet laddats.Om du inte kan få tydlig information om batteriet finns det risk för att det inte är en seriös säljare. Men det är också viktigt att vara medveten om att du alltid har undersökningsplikt när du köper en begagnad bil. Det kan också vara en bra idé att kontrollera hur snabbt batteriet kan laddas. Tänk på att vissa äldre elbilar inte kan snabbladdas.

En begagnad elbil med dåligt batteri måste inte vara ett dåligt köp, om hänsyn har tagits till batteriets livslängd när man har satt priset. Du kan byta till ett nytt batteri men se till så att du har koll på vad det kommer att kosta för modellen du är spekulant på. Räkna med att det handlar om en kostnad på från 50- upp till ett par hundra tusen kronor.

Populära elbilsmodeller

Det finns så många bra elbilar på marknaden idag att du, oavsett vad du har för behov, bör kunna hitta en elbil i rätt prisklass. Här är några exempel på modeller som kan vara aktuella för dig som ska köpa elbil 2023.

  • Tesla model 3/model y 
  • VW Id.4/Id.3 
  • Kia Niro 
  • MG ZS 
  • Polestar 2 
  • Skoda Enyaq 
  • Nissan Leaf
  • Renault Zoe
  • Audi E-tron 
  • Volvo XC40 P6/P8

Tesla Model 3 är en mellanstor högpresterande sedan med lång räckvidd och avancerade    tekniska lösningar för säkerhet och komfort. Interiören är minimalistisk men påkostad. Du accelererar från 0 till 100 på tre sekunder!  Tesla Model Y är en kompakt men rymlig och mångsidig SUV med en räckvidd på hela 525 km.

VW ID.4är en praktisk crossover som fått mycket beröm för sitt infotainmentsystem. VW ID.3 är en prisvärd halvkombi med en futuristisk interiör med head-up display och stämningsbelysning som gör att modellen sticker ut i sin prisklass.

Kia Niro är en hybrid crossover för dig som vill ha både el- och bensindrift. Utseendet är sportigt med panoramatak och bilen är byggd med en stor andel återvunna material. I hybridläge får du en räckvidd på strax över 900 km.

MG ZS är en elektrisk SUV för dig som är ute efter en prisvärd och pålitlig bil med premium interiör men som inte kräver längsta möjliga räckvidd. Med MG Zs kommer du upp till 263 km på en laddning.

Polestar 2 är en ganska tung men kraftfull och elegant elbil med minimalistisk design och avancerade Google-tjänster. 

Skoda Enyaq är en rymlig och mångsidig el-SUV för dig som behöver en stor bil till ett bra pris med smarta funktioner. 

Nissan Leaf är en effektiv el-halvkombi med ett påkostat säkerhetssystem. Nissan Leaf är världens mest sålda elbil till dags dato.

Söker du en kompakt och smidig el-småbil med en design som tilltalar många kan Renault Zoe vara ett bra val för dig. Sittpositionen är låg och du provköra modellen innan du bestämmer dig.

Audi E-tron är en påkostad och sofistikerad el-SUV med bland annat lädersäten och pekskärmar. Den accelererar från 0 – 100 på 5,5 sekunder vilket är imponerande för en så stor bil.

Volvo XC40 P6/P8 är för dig som är ute efter en stilren och säker el-SUV med en distinkt design där hänsyn tagit till miljön.

Du behöver installera en laddstation

Även om det är teoretiskt möjligt att ladda batteriet till ett elfordon via ett vanligt eluttag så är det i praktiken en riktigt dålig idé. Du behöver ha en ordentlig laddstation i form av en laddbox eller laddstolpe. Välj ett system med den kapacitet du behöver för att kunna ladda din elbil snabbt och effektivt. Ett övervägande som det kan vara bra att göra vid valet av laddstation är om det bara är ett fordon som ska laddas eller om du vill kunna ladda flera samtidigt.

Med en laddbox på 11 kW kan du ladda ett batteri för omkring sex mils bilkörning på en timme. Tänk på att din huvudsäkring måste vara dimensionerad för elförbrukningen, normalt brukar en 20A huvudsäkring hemma räcka. En laddstation med lastbalansering anpassar sig utifrån hur mycket effekt som finns tillgänglig, då riskerar du inte att säkringen går på grund av en tillfällig peak i elförbrukningen. Olika laddstationer har olika lösningar för övervakning och styrning. Med ett modernt system har du möjlighet att följa din förbrukning och schemalägga laddningen.

En laddstation ska installeras av en behörig elektriker, platsen bör vara skyddad från väder och vind och ha god ventilation.

2023 finns ett skatteavdrag som ger dig möjlighet att dra av upp till 50 procent av kostnaderna för installation av laddsystem för elbilar. Maxbeloppet du kan få ut är 50 000 kronor.

Ekonomi och finansieringsalternativ

Elbilar är fortfarande något dyrare än bensindrivna bilar med samma prestanda, i den mån det går att jämföra. Men de flesta som köper en elbil tjänar in det ganska snabbt eftersom milkostnaden är lägre för elbilar. En nackdel med att köpa elbil istället för att leasa är att du binder upp kapital med ett köp, å andra sidan påverkas leasingkostnaden av ränteläget och är det höga räntor kan det löna sig att ha köpt bilen. Om du tar ett billån för att finansiera köpet kan du dra av räntan när du deklarerar, precis som med ett huslån. Det kan bli avgörande när räntor stiger.

Elpriset spelar stor roll för hur mycket du betalar för att ladda en elbil. Priset kan variera väldigt mycket under ett och samma dygn och ett sätt att ladda billigare är ett helt enkelt välja att ladda bilen när det är billigt. En modern laddstation kan programmeras så att det går automatiskt.

Sammanfattning

Vi befinner oss mitt i ett spännande skifte där det registreras fler nya elbilar än bensindrivna bilar. För många som ska köpa bil idag är elbil ett givet val. Elbilar har också funnits så länge på marknaden att många nu säljer sina bilar och byter till en nyare modell. Det innebär att det finns gott om både nya och begagnade elbilar i Sverige. 

Utgå alltid från dina behov när du jämför nya och begagnade elbilar inför ett köp. Är du beredd att betala extra för lång räckvidd eller kommer du bara att köra kortare sträckor? Har du behov av att kunna ladda batteriet snabbt? Ska du köpa en elbil som är begagnad måste du väga in batteriets skick när du bedömer om priset på bilen är förmånligt.

Vanliga frågor och svar om köp av elbil

Är det bara för stadsbor som elbil är ett alternativ?

En elbil förbrukar mindre energi när du kör långsamt och blir därför mer ekonomisk vid stadskörning än en bil med förbränningsmotor. Så länge batteriet har tillräcklig räckvidd så är det dock ingen nackdel att köpa elbil även om du kör mest på landsväg.

Finns det tillräcklig kapacitet i elnätet om fler skaffar elbil?

Sett till den totala energiförbrukningen i landet står elbilar för en förvånansvärt liten del. Elnätet byggs också för att motsvara nuvarande behov.

Hur länge håller en elbilsbatterier?

Räkna med att batteriet förlorar omkring 10 % i effekt efter 15 000 mil. När det gäller nyare modeller kan batteriet ha lika lång livslängd som bilen.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Det beror på effekten på laddboxen och på hur stort batteriet är. Räkna med att det tar strax under fyra timmar att ladda ett normalstort batteri med ett laddsystem som ger 7.4 kW.

Är det verkligen bättre för miljön att köpa elbil?

Om du laddar med förnyelsebar el så är det en miljövinst även om framställningen av batterier kan vara belastande för miljön.

Fungerar elbilar sämre på vintern?

I batteriet finns litiumjoner som påverkas av låga temperaturer. Är det kallt ute kommer laddningen att ta längre tid. När du använder kupévärmare ökar elförbrukningen och det påverkar bilens räckvidd. En fördel är att de nästan alltid har en snabbare uppvärmning.

Mer att läsa

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår sajt, visa personliga annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på “Tillåt alla cookies” samtycker du till vår användning av cookies.