De flesta bilägare behöver någon gång koppla ett släp till bilen för att kunna transportera något skrymmande eller tungt. För många av oss är släpkärran en del av vardagen, eller åtminstone semestern, när det blivit dags att hänga på husvagnen eller båtkärran. Den här guiden gäller även dig som vill använda en hästtransport och som undrar om du får dra släpet med dn bil, eller om det blir för tungt.
Vikt kan betyda olika saker
Får jag dra släpet eller inte? Det är en enkel fråga men det är en del saker vi behöver reda ut innan den kan besvaras. Först och främst så mäter man vikt på olika sätt när det gäller fordon. Här är begreppen som du behöver känna till:
- Tjänstevikt – Vad släpet väger i sitt grundutförande
- Totalvikt – Hur mycket släpet får väga inklusive last
- Bruttovikt – Vad bilen och släpet väger vid ett givet tillfälle
- Maximilast – Högsta tillåtna vikten på gods och passagerare
- Dragvikt – Högsta tillåtna släpvagnsvikten för en specifik bilmodell
Tjänstevikten är alltså vad släpet vägde i sig självt, som fabriksnytt medan totalvikten är ett mått på hur tungt du kan lasta ett släp och fortfarande köra det med din bil. Hur tungt du får dra beror på vad det är för bil. Här är en smidig tjänst för beräkning av tjänstevikt som bygger på att du fyller i din bils registreringsnummer.
Bruttovikten är vad släpet de facto väger när det är lastat, om du ställer det på vågen. Maxilast är en uppgift om ditt fordon som visar hur tungt du kan lasta det, inklusive släp och passagerare. Dragvikt är ett begrepp som liknar totalvikt men som är något mer specifikt eftersom det hnalar om vad en viss bil anses klara och inte om hut tung lst ett släp är konstruerat för.
Om du vill ha ännu mer detaljerad information om tjänstevikt, totalvikt, bruttovikt och maximilast.så hittar du det hos Transportstyrelsen.
Körkortsbehörigheten avgör hur tungt släp du kan dra
I grund och botten är det två saker som avgör hur tungt släp du får dra. Vad du har för typ av körkort och vad det är för bil du kör. Hur du kontrollerar vad som gäller för din bil har vi avhandlat men vad du har för körkort innebär alltså också en begränsning. Med körkortsbehörighet B får du köra personbil eller lätt lastbil med ett lätt släpfordon, där totalvikten är högst 3 500 kg. Med B-behörighet kan bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt vara högst 4 250 kg. Är totalvikten ännu högre behövs behörighet BE.
Har du en medelstor bil och en normal släpvagn räcker det i regel med ett B-körkort. Räkna dock med att du behöver utökad körkortsbehörighet om du har en större bil och vill koppla på något annat än en mycket liten husvagn.
Särskilda regler gäller obromsade släp
Har du obromsat släp gäller andra regler än om släpet har ett bromssystem som aktiveras när bilen bromsar. Ett obromsat släp får ha en totalvikt på högst 750 kilo så länge bilens och släpvagnens sammanlagda vikt inte överstiger 3 500 kg.
Olika bilar har olika dragförmåga
Det är framförallt motorns effekt, vridmomentet och växellådan som avgör hur tungt du får dra med en specifik bil. Det är helt enkelt de egenskaperna som ligger till grund för bilens totalvikt, dragvikt och maximilast. Många bilar är byggda för att klara högre vikt än vad du är behörig för med körkortsbehörighet B.
Exempel på hur tungt du får dra med vanliga bilar
Volkswagen Touareg, Dodge Ram 1500, Ford F-150 och Chevrolet Silverado 1500 är exempel på bilar som passar dig som vill kunna dra riktigt tungt med bilen och som har rätt typ av körkort för det. De har alla en maximal dragvikt på 3500 kilo. Volvo XC90 kan dra ett släp på max 2400 kilo och är ett exempel på en mångsidig personbil med relativt hög kapacitet i det här avseendet.
Volkswagen ID.3 har en maximal dragvikt på 750 kg för obromsade släp och 1000 kg för bromsade släp. En vanlig elbil som du kan använda till att dra ett tungt släp är Tesla Model X som har en maximal dragvikt på 2250 kg. Det kan vara svårt eller omöjligt att eftermontera en dragkrok på en elbil eftersom batteriet inte sällan sitter i vägen. Många elbilar som är utvecklade för stadstrafik har mycket låg dragvikt. Hyundai Kona Electric är ett exempel på en elbil där senare modeller har uppdaterats med dragkrok men där den maximala dragvikten är 300 kilo.
Vad ska man tänka på när man kör med ett tungt släp?
Att du får köra med ett släp som har en viss vikt innebär inte att du kan göra det utan att vara försiktig. För det första gäller det att du har lastat släpet på rätt sätt, med jämnt fördelad och väl förankrad last. Du behöver anpassa hastigheten och avståndet till framförvarande fordon när du kör. Kultrycket bör kontrolleras och ska ligga mellan 30-100 kg, beroende på vad du har för bil.
Vanliga frågor och svar om hur tungt du får dra med bilen
Här är några av de vanligaste frågorna om hur tungt släp du kan dra med en bil enligt gällande regler.
Får jag dra släpet med ett vanligt körkort?
Ofta räcker det med körkortsbehörighet B för att dra ett släp som är normalt lastat. Räkna med att du behöver BE-behörighet om du har en tung bil och vill dra en husvagn eller stort släp som är fullastat.
Får jag dra släpet oavsett hur tungt det är lastat?
Nej, du måste kontroller att du inte överskrider ekipagets totalvikt eller maximilast
Hur tungt släp får jag dra med en elbil?
Elbilar har olika prestanda som dragbilar, beroende på modell, men generellt så är drivmomentet högt vilket gör dem lämpliga för att dra ett släp. Tänk dock på att räckvidden påverkas av vikten och att vissa mindre elbilar saknar dragkrok och är designade för en annan målgrupp än dig som behöver dra ett släp.
Vad gör jag om släpet är för tungt?
Se om du kan ta bort last eller eventuellt utrustning du inte behöver i en husvagn.
Gäller samma regler i hela Europa?
Nej, olika länder har dessvärre olika regler för hur tungt släp du får dra bakom din bil, vilka körkortskrav som gäller för ekipaget och hur fort du får köra. Det finns en gemensam standard för så kallade EU-släp eller EU-trailers som får ha en totalvikt på 750 kilo.
Spelar det någon roll om släpet är bromsat eller obromsat?
Ja, ett bromsat släp kan lastas tyngre än ett obromsat.